Foto Thomas van der Es
Volledig scherm
Foto Thomas van der Es

Spanning stijgt over wel of niet vliegen visarend Biesbosch

WERKENDAM - Gaat het dit weekeinde gebeuren? Boswachter Thomas van der Es kan niets garanderen, maar de kans is groot, weet hij, dat de kleine visarend zijn (of haar?) eerste vlucht in de Biesbosch gaat maken.

Zei hij nou dé visarend? „Ja, helaas hebben we moeten vaststellen dat er nog maar één jong over is.Het andere is wel gezien, door mij en door vogelaars, maar dat is sinds een week of twee spoorloos. Waarschijnlijk heeft die het niet overleefd."

Van der Es vindt het jammer dat er geen fotobewijs is van het bestaan van het overleden broertje of zusje. „Dat lukte bijna niet, want ze waren amper te zien. Maar er zaten er echt twee." Inmiddels zijn alle ogen - telelenzen eigenlijk - gericht op het arendje dat af en toe al heel stoer de rand van het nest opzoekt. „Dit weekeinde vliegt hij misschien uit." De kleine roofvogel is al aan het oefenen. „Hij springt op en neer en strekt zijn vleugels. Het gaat echt gebeuren." Het is de eerste keer dat visarenden in Nederland voor nageslacht zorgen.

Voor vogelaars en natuurfotografen die absoluut een visarend willen spotten is augustus trouwens een topmaand, verklapt Van der Es. ,,Want vogels die nu nog in het buitenland zitten, bijvoorbeeld in Duitsland, trekken dan over Nederland en blijven wel een tijdje in de Biesbosch, voordat ze gaan overwinteren."

De jonge visarend die hier geboren is, zal niet worden geringd voor onderzoek. „Dat doen we nooit bij een eerste broedsel van zo’n superzeldzame vogel. Je moet er niet aan denken dat je ze verjaagt", legde boswachter Jacques van der Neut eerder deze maand al uit. Om diezelfde reden moeten liefhebbers die de imposante dieren willen zien, nog altijd afstand houden.

  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”