Regels carbid schieten

Berry van der Heijden

Gilze en Rijen 

Wie carbid wil schieten in de ABG-gemeenten, krijgt dit jaar te maken met een aanscherping van regels. In Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen is hiervoor de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast.

Onder meer in Gilze en Molenschot wordt jaarlijks carbid geschoten. Vorig jaar is dat ook in Chaam in een woonwijk gebeurd. Dat heeft in deze laatste gemeente tot grote overlast en een reeks klachten geleid.  De regels voor de drie gemeenten zijn nu gelijk. 

Carbidschieten mag met een vergunning van de gemeente alleen op 31 december van 10.00 tot 1 januari 2.00 uur. De houder mag maximaal 50 liter inhoud hebben en de eigenaar van de grond moet schriftelijk toestemming hebben verleend. Verder geldt een minimale afstand van 75 meter tot woningen en tot stallen van 300 meter. Schieten moet van bebouwing af en op zeker 75 meter van een weg of pad. Bij carbid schieten wordt carbid, vaak in een oude melkbus, tot ontploffing gebracht.  

  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”