Volledig scherm

Project in Oosterhout: Participatiebaan haalt mensen uit de uitkering

OOSTERHOUT - Acht mensen met een uitkering hebben deze week een baan gekregen bij het sociale werkbedrijf Wava/!GO in Oosterhout. Het is de eerste groep mensen met 'een afstand tot de arbeidsmarkt' die een zogeheten participatiebaan heeft bemachtigd.

'Bemachtigd' is niet overdreven, want om in aanmerking te komen voor een contract dienen de werkzoekenden, afkomstig uit de zes Dongemondgemeenten, eerst een voortraject te doorlopen en een diploma te halen.

Sinds de invoering van de Participatiewet is een leerwerktraject met opleiding een onderdeel van de nieuwe aanpak om mensen uit de uitkering zo snel mogelijk te laten doorstromen naar werk en de arbeidsmarkt.

Wava-directeur Egbert Lichtenberg is formeel gezien werkgever. Lichtenberg: "Als werkgever wil ik van tevoren weten of iemand wil en kan werken. Daarom volgen de mensen eerst een traject en een opleiding. In dit geval gaat het om een schoonmaakopleiding. Alle acht hebben hun diploma gehaald. Vervolgens hebben ze bij !GO voor mensenwerk een contract gekregen. Het zijn eerst tijdelijke contracten, want waar het mogelijk is, is het de bedoeling dat de mensen na een tijd doorstromen naar het bedrijfsleven."

Lichtenberg is positief over de aanpak. "We hebben hierdoor meer mogelijkheden om mensen aan werk en een baan te helpen. Werkgevers kunnen een deel van het loon vergoed krijgen als ze iemand van ons aannemen."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”