De Poolse supermarkt aan de Marktstraat in Made.
Volledig scherm
De Poolse supermarkt aan de Marktstraat in Made. © EDWIN WIEKEKENS

Nu ook een Poolse supermarkt in Made

MADE - Na steden als Breda en Oosterhout heeft nu ook Made een Poolse supermarkt. De winkel zit aan het einde van de Marktstraat, op het pleintje. Een boog van rode en witte ballonnen herinnert nog aan de feestelijke opening, afgelopen zondag.

Deze dinsdag is het halverwege de middag rustig in de zaak, maar volgens Gosia Czarnecka (21 jaar) heeft de 'Polski Market' aan klandizie niet te klagen: "De eerste dagen was het hier al erg druk", zegt de geboren Poolse. Ze woont negen jaar in Nederland en runt de winkel met haar collega Renate Dec (24, vijf jaar in Nederland).

Beide dames redden zich meer dan goed in het Nederlands, maar al snel is duidelijk: hier is Pools de voertaal. Hoe veel Polen er in Made wonen, weet Gosia niet precies, "maar het zijn er veel. En ze vinden hier dingen die ze in andere winkels niet verkopen. Zoals Poolse worst en brood, dat smaakt toch heel anders."

Vanachter de grote vitrine met inderdaad veel soorten worst zegt Renate: "En bijna alles is vers, zonder chemische toevoegingen. Het meeste komt van familiebedrijfjes in Polen." In het assortiment zijn ook wat Russische etenswaren te vinden, maar het is toch Polen wat de klok slaat.

  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”