Nog maanden onzekerheid voor verdachte kweker uit Molenschot

MOLENSCHOT De kweker uit Molenschot, die verdacht wordt van het gebruik van een verboden gewasbeschermingsmiddel, hoort pas dit voorjaar of zijn gewas (niet-eetbare laurier) vernietigd moet worden.

Nieuwe monsters moeten dan uitwijzen of de planten nog steeds giftige stoffen bevatten. Is dat het geval, dan wordt de voorraad geruimd, bevestigt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nvwa). 

De kweker wordt verdacht van het gebruik van een illegaal gewasbeschermingsmiddel (fipronil), waardoor mogelijk bijna twee miljoen bijen van imkers uit de omgeving  (Bavel, Gilze, Molenschot) gedood zijn.
De stof werd in oktober vorig jaar op zijn planten aangetroffen. Het Functioneel Parket spreekt van een unieke zaak, omdat een verband kon worden gelegd tussen het gif en de kweker. Waar de laatste het spul vandaan haalde, is onderdeel van een lopend onderzoek, waarvan de uitkomst volgens woordvoerster Marieke van der Molen nog zeker maanden op zich laat wachten.

De kweker, die in Molenschot een groothandel in bloemen en planten heeft, heeft al bekend: "Ik ben stom geweest." Hij 
kocht het gif in België, zegt hij, en had het al jaren in huis. Het gebruik ervan was volgens hem een noodgreep, om zijn gewas te redden van spint. Hij wist dat het gebruik van het middel bij sierplanten verboden was, maar hij wist naar zijn zeggen niét dat bijen ook op laurierkers af zouden komen.

De Nvwa, die  zich aanvankelijk op de vlakte hield over het moment van te nemen vervolgstappen. wacht tot dit voorjaar om te onderzoeken of de planten nog steeds schadelijke stoffen bevatten die tot sterfte van de diertjes kunnen leiden. Want in het voorjaar vliegen de bijen weer uit. "Als ze mijn laurier ruimen, dan is dat het einde van mijn bedrijf", zei de kweker in oktober in een gesprek met BN DeStem. "Ik heb 3,5 hectare die elk jaar een miljoen takken voor in boeketten opbrengen. Als ze de laurier afvoeren, kost het me vier jaar om dit weer op te bouwen en te kunnen oogsten."

Er loopt in deze zaak ook een strafrechtelijk onderzoek, uitgevoerd door het Functioneel Parket. Dat is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit. Het Functioneel Parket hoopt te achterhalen wie de kweker uit Molenschot het gif geleverd heeft.    

De verdachte kweker wil niet meer ingaan op de zaak: "Ik heb, hoewel de weergave van de feiten juist was,  erg veel hinder gehad van de eerdere berichtgeving over de kwestie", motiveert hij dat besluit.   

ANP XTRA KOEN SUYK
Volledig scherm
ANP XTRA KOEN SUYK © anp
  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”