kunstwerk Rijen

Berry van der Heijden

Gilze en Rijen 

De Tilburgse kunstenaar Jeroen Doorenweerd is uitgekozen om een groen kunstwerk te maken voor het Anne Frankplein in Rijen.  Dat heeft het college van B en W deze week besloten. Voor de landschapskunst is 25.000 euro beschikbaar.

,,Het gaat om landschapskunst, zegt wethouder Ariane Zwarts. ,,Het hele plein wordt golvend groen. De aanblik vanaf alle kanten dat je het plein kunt benaderen is weer anders. Op een aantal plekken plaatst de kunstenaar met de hand gemaakte bakken, grillige betonnen vormen waarin op de seizoenen afgestemde bomen en planten in komen. Maar ze kunnen ook als bankje dienen.'' Het kunstwerk wordt in het voorjaar uitgevoerd. 

Bij de keuze is niet over een nacht ijs gegaan. Eerst heeft het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) een voorselectie gemaakt. Na een presentatie en verdere selectie via de gemeentelijke Kunstcommissie bleven er twee kunstenaars over die hun idee verder mochten uitwerken. Na beoordeling van het werk van Sannah Belzer en Jeroen Doorenweerd bleek op een bewonersavond waarbij beide kunstenaars hun ontwerp verder hebben toegelicht dat het werk van Jeroen Doorenweerd het meest enthousiast werd ontvangen. 

De Tilburgse kunstenaar maakt werk op het raakvlak van architectuur, landschap en kunst in de openbare ruimte. Doorenweerd heeft in het land vele projecten gerealiseerd. Na de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg deed hij een vervolgopleiding bij het gerenommeerde Ateliers '63 in Haarlem. Zijn docenten waren onder anderen René Daniëls en Marlene Dumas.

  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”