Chris Hermus wordt begeleid door twee studenten van Avans. "Ik ben blij dat ik hier ben." foto johan wouters/pix4profs
Volledig scherm
Chris Hermus wordt begeleid door twee studenten van Avans. "Ik ben blij dat ik hier ben." foto johan wouters/pix4profs

Dagopvang gericht op bewegen is succesvol in Oosterhout

OOSTERHOUT - Er is weinig dagbesteding in Oosterhout. Daar willen organisaties wat aan doen. BeweegSaam is een van de eerste initiatieven.

Voetje voor voetje schuifelen de deelnemers voorzichtig het zwembad van De Warande in. Ze worden ondersteund door studenten verpleegkunde van het Vitalis College in Breda.
„Heerlijk”, verzucht Cor Polak (90) uit Lage-Zwaluwe wanneer hij in het water dobbert. „Het is net alsof ik in de zevende hemel ben.”

De afgelopen maanden hebben Avans Hogeschool, Stichting GeriCareNet, Fysiotherapie de Warande, het Recreatieoord de Warande, Surplus Zorg en gemeente Oosterhout de handen ineen geslagen om een beweegactiviteit voor mensen met (beginnende) dementie te ontwikkelen. Zo ontstond BeweegSaam, een dagopvang gericht op bewegen in Oosterhout.
Om te zien of het programma aan zou slaan, werd afgelopen weken een pilot van drie sessies gehouden. Dat bleek succesvol. „Je ziet de mensen echt stralen als ze in het water zijn”, vertelt Rens van den Driest (24).

Tijdens zijn minor aan het Avans College zette hij zich samen met medestudente Denise Verhulst (21) in voor het project. „Ze genieten ook enorm van de één op één aandacht die de Vitalis-studenten hen geven”, vult Verhulst aan.

Lees meer in BN De Stem van dinsdag 5 juli.