ANP
Volledig scherm
ANP

Zonnepanelen worden onderdeel van lesprogramma van De Nassau

BREDA - Oud-leerling Tjeu Poeth had het in 2012 in zijn profielwerkstuk al berekend: het is rendabel voor de Bredase scholengemeenschap De Nassau om zonnepanelen te plaatsen. Poeth mocht het gisteren vertellen bij de officiële ingebruikneming van 920 zonnepanelen op het dak van het gebouw aan de De La Reijweg. Het zijn tweehonderd panelen meer dan Poeth zelf destijds berekend had. 

"Ik ging er toen vanuit dat de school zo vijftig procent van het stroomverbruik zelf kon opvangen, maar het blijkt zelfs meer dan zeventig procent te zijn." Poeth, die inmiddels een lerarenopleidingen volgt, zei binnenkort terug te komen op de school om met leerlingen om de tafel te gaan zitten, die over hetzelfde thema een profielwerkstuk gaan maken.

Daarbij gaan ze onder meer onderzoeken of de voorspelde energie-opbrengst daadwerkelijk wordt gehaald.

Het plaatsen van de zonnepanelen op De Nassau is voor de school meer dan een alleen een duurzaamheidsactie of geldbesparing. De school maakt het zonneproject ook nadrukkelijk onderdeel van het lesprogramma. Behalve dat het in profielwerkstukken terugkeert, wordt het bijvoorbeeld ook behandeld in de lessen natuurkunde. Ondertussen kunnen de leerlingen de energieopwekking voortdurend volgen via een groot scherm in de aula.

De Nassau is de eerste middelbare school in Breda waar zo'n grootschalige zonne-energieproject van start is gegaan. Het OLV en het Stedelijk Gymnasium hebben wel al zonnepanelen, maar dat is op een meer kleinschalig niveau. Ook die scholen krijgen binnenkort echter meer panelen. Building Breda, een vereniging die de huisvesting van alle middelbare scholen in Breda regelt, gaat in totaal 5.000 panelen plaatsen op schoolgebouwen.

Lees dinsdag meer in BN DeStem. 

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
723 stemmen