Salamander
Volledig scherm
Salamander © thinkstock

Weg voor salamanders tussen Het Eiland in Huijbergen en de Overberg

HOOGERHEIDE -Eind dit jaar kunnen reptielen weer van het Eiland in Huijbergen naar de Wouwse Plantage ‘lopen’. De aanleg van de route begint deze week.

Na een voorbereiding van ruim twee jaar wordt deze week begonnen met de aanleg van de noord-zuidcorridor. Deze corridor is een verbinding tussen de ecologische verbindingszone Eiland bij Huijbergen in het zuiden en de ecologische verbindingszone Overberg in het noorden van Huijbergen.
Met de inrichting van de corridor worden de twee ecologische verbindingszones met elkaar verbonden. Bij het opstellen van de zogenoemde groene agenda van Aviolanda, die gericht is op het versterken van de Brabantse Wal door het aaneenschakelen van bos- en natuurgebieden, werd de noord-zuidcorridor benoemd als cruciale schakel tussen het Eiland en de Wouwse Plantage.

Blikloop
De aan te leggen corridor is een onderdeel van de natuurlijke route voor onder meer salamanders, kikkers en de gladde slang. De route wordt nu echter onderbroken door een bosgebied dat niet geschikt is als migratieroute voor deze diersoorten. Vroeger liep door dit gebied de Blikloop, maar die is verlegd en loopt nu langs de Vossenholstraat en de Bergsebaan in Huijbergen.
Het bosgebied rondom de oude bedding van de Blikloop wordt opnieuw ingericht met poelen, droge heide, natte heide en flauwe oevers. „De aanleg van deze verbinding is niet uniek als het gaat om de uitvoer, maar de samenwerking van alle grondeigenaren en de gemeente is zeer bijzonder”, zegt de Woensdrechtse wethouder Martin Groffen.

poll

Op Nederlandse scholen en universiteiten moet in de moerstaal les worden gegeven

Op Nederlandse scholen en universiteiten moet in de moerstaal les worden gegeven

  • Eens (88%)
  • Oneens (12%)
682 stemmen