Volledig scherm

Uitgezette Jessica uit Gilze duikt met haar familie op in Rwanda

BREDA - Het Afrikaanse gezin dat in mei werd uitgezet naar Burundi, verblijft in de Rwandese hoofdstad Kigali. Dat meldt Trynke Schraa uit het Friese Burgum, een goede bekende van het gezin.

Moeder Aline Ndikumana (37) vluchtte onlangs met haar kinderen Jessica (6) en Owen (4) de grens tussen Burundi en Rwanda over. "Ik heb via internet kort met haar kunnen spreken. Zij heeft betaald om de grens over te komen. Het gezin maakt het redelijk goed, al zijn de kinderen erg vermoeid", zegt Schraa.

Commotie
De uitzetting van het gezin zorgde in Nederland voor commotie, omdat dit gebeurde enkele weken voordat Burundi door de overheid als 'onveilig' werd bestempeld. Binnen de Burundese gemeenschap was toen al helder dat de situatie in het Midden-Afrikaanse land onveilig is. Aline Ndikumana weigerde daarom aan de uitzetting mee te werken. Over de kwestie zijn vragen gesteld door Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks). Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft vooralsnog niet geantwoord.

Volgens Schraa logeert het gezin bij bekenden in Kigali. "Aline zoekt nu vaste woonruimte. Ik zie haar niet terugkeren naar Burundi. Ze was er in Nederland al van overtuigd dat haar leven daar gevaar zou lopen", zegt Schraa.

Tutsi's
Het gezin behoort tot de Tutsi-groep, met 14 procent de minderheid in het door Hutu's (85 procent) gedomineerde Burundi. In de jaren negentig waren Rwanda en in mindere mate Burundi het toneel van genocide waarbij tussen de 1 en 1,5 miljoen mensen omkwamen. Met name Tutsi's waren het slachtoffer. Verreweg de meeste slachtoffers vielen in Rwanda.

Volgens Schraa speelt het etnische conflict geen grote rol bij de vlucht van het gezin. "Het gaat vooral om de rol van de president. Die roept dat hij na God op de eerste plaats komt. Van Burundezen in Nederland begrijp ik dat iedereen tegen hem is."

President Pierre Nkurunziza is sinds 2005 in functie en behoort tot de Hutu-groep.

'Super blij'
Onderwijzer Luc Bul van basisschool De Bolster in Gilze, waar Jessica anderhalf jaar op heeft gezeten, is 'super blij' met het goede nieuws. "Ik heb haar zelf niet gesproken, maar wel met bekenden van het gezin. Ik ben heel erg opgelucht. Het zegt wel iets dat zij meteen van Burundi is gevlucht naar Ruanda. Dat betekent dat het in Burundi momenteel echt gevaarlijk is. Ruanda is politiek gezien veel rustiger."

Bul zette zich eerder in om uitzetting van het gezin te voorkomen. "We proberen haar nu verder te helpen door een financiële ondersteuning."

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
188 stemmen