In 1948 was het voor de Sint geen pretje om Nederland binnen te komen
Volledig scherm
In 1948 was het voor de Sint geen pretje om Nederland binnen te komen © YouTube/Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

'Strenge' controles bij intocht 1948: Sint gevisiteerd bij grensovergang Wernhout (video)

WERNHOUT - Sinterklaas mocht vorig weekend gewoon doorlopen tijdens de intocht in Zundert, maar 1948 was dat wel anders. De Douane deelde deze week een filmpje op Facebook waar ‘het schaamrood van op de kaken komt te staan’. Het gaat om een video van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Waar dit jaar in Nederland de kinderen in Maassluis door veiligheidspoortjes moesten, was het destijds de Sint die streng gecontroleerd werd toen hij bij de grens bij Wernhout Nederland binnenkwam.

De douane nam haar taak namelijk ook toen al erg serieus, dus ook de goedheiligman moest door de molen. Een paspoortcontrole en inspectie van de kar met cadeaus (waren de pakjes voor Henk uit Zwolle en Marietje uit Tilburg wel behoorlijk op de lijst verantwoord?) bleken niet genoeg – de douane geloofde niet in Sinterklaas.

Hup van het paard af, en mee de visitatiehal in. Ook in 1948 was dat niet niks. ‘Zo’n behandeling!’ roept de voice-over in het filmpje geschokt. Gelukkig mocht de sint daarna gewoon verder en kregen Henk en Marietje alsnog hun cadeautjes.

  1. 'Patricia Paay is een leugenaar die mij door slijk heeft gehaald'

    'Patricia Paay is een leugenaar die mij door slijk heeft gehaald'

    ,,Ze heeft een jaar lang alles bij elkaar gelogen. Patricia Paay is een pathologische leugenaar. Ze wist vanaf het begin af aan dat ze kansloos was, maar ze heeft wel een jaar lang mijn naam door het slijk gehaald.'' Aldus ondernemer Maarten Oostvogel, die vandaag van de rechter in Haarlem te horen kreeg dat hij niet alsnog een ton achterstallig 'salaris' moet overmaken aan Patricia Paay, met wie hij een pantylijn exploiteerde. 

poll

Als de Onderzoeksraad concludeert dat veel vuurwerk onveilig is, moet het verboden worden

Als de Onderzoeksraad concludeert dat veel vuurwerk onveilig is, moet het verboden worden

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
93 stemmen