Burgemeester Ruud van den Belt woont nog in Geertruidenberg, waar hij wethouder was. Dit jaar wil hij verhuizen naar Steenbergen. 'We voelen ons hier al thuis.'
Volledig scherm
Burgemeester Ruud van den Belt woont nog in Geertruidenberg, waar hij wethouder was. Dit jaar wil hij verhuizen naar Steenbergen. 'We voelen ons hier al thuis.' © Tonny Presser/Pix4Profs

Steenbergse burgemeester Van der Belt: 'Wij moeten ons met z'n allen schamen'

STEENBERGEN – Burgemeester Ruud van den Belt heeft maandagavond in de Steenbergse gemeentraad grote indruk gemaakt met zijn pleidooi om klachten over discriminiatie zo serieus mogelijk te nemen.

Van den Belt reageerde op niet mis te verstane wijze op de kritiek van raadslid Bart Suijkerbuijk van Volkspartij Steenbergen. Die vond dat de gemeenteraad zijn tijd niet hoefde te besteden aan het bespreken van maatregelen tegen discriminatie. Aanleiding hiervoor is het jaarrapport discriminatie van RADAR dat pas is verschenen. Het rapport ging vergezeld van het advies om anti-discriminatie hoog op de politieke agenda te zetten. Suijkerbuijk vond dat niet nodig en zelfs overdreven: "Laten we wel wezen: het gaat om maar negen meldingen van discriminatie in 2015. Dat is 0,07 procent van de inwoners. Ik vind dat het college er genoeg aan gedaan heeft."

De burgemeester ging er recht tegenin. "We moeten ons met z'n allen schamen. Om een voorbeeld te geven: u wilt niet weten hoeveel bagger op de gemeente Schiedam afkomt alleen omdat daar dit jaar de Sinterklaas-intocht is. Er kan niet genoeg over anti-discriminatie gesproken worden."

Hij kreeg bijval van alle raadsleden, op de Volkspartij-leden Suijkerbuijk en Michel Lambers na.

Lees woensdag meer in BN DeStem.

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
74'
0-0
NECNEC
away logo
home logo MVV MaastrichtMVV
15'
0-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
908 stemmen