De buis staat stevig vast aan de kade en vult zich met water. foto chris van klinken/pix4profs
Volledig scherm
De buis staat stevig vast aan de kade en vult zich met water. foto chris van klinken/pix4profs

Steenbergen gebruikt 'Tubebarrier' om hoogwater te bestrijden

STEENBERGEN - Erg indrukwekkend ziet het er niet uit, zo'n mobiele kering. Het is een soort lange, zwart-gele rups. Honderd meter lang, een meter hoog. Toch moet deze innovatieve Tubebarrier inwoners van Steenbergen in de toekomst gaan beschermen tegen hoogwater. Door gebruik te maken van datzelfde water.

Waterschap Brabantse Delta heeft als eerste waterschap in Nederland de mobiele dijk aangeschaft voor de gemeente Steenbergen.

Dinsdag werd de buis gepresenteerd op de jachthaven van Steenbergen. Daar was ook de bedenker van de kering bij: Robert Alt.

Hij legt uit hoe het werkt. Bij extreem hoog water wordt het gevaarte neergezet. Er zit een flap voor, die aan de kade vastgezet moet worden, zodat het water er niet onderdoor kan stromen. Aan de zijkant van de tube zitten gaten, waardoor het water naar binnen kan stromen. "Hoe meer water erop komt, hoe sterker hij wordt", zegt Alt. "De tunnel is heel stevig. Hij kan niet omrollen en hij stijgt niet. Er zal altijd water onderdoor kunnen, maar hij vangt 99 procent op."

Het is een veel beter systeem dan zandzakken, zegt hij. "Die zijn niet waterdicht en na afloop moet het zand weggehaald worden. In het slechtste geval is het zand vervuild door rioleringswater."

Ook is veel minder mankracht nodig bij het gebruik van deze tube. Twee mensen kunnen hem opzetten en twee mensen kunnen tegelijkertijd de flappen aan de grond vastzetten. De honderd meter lange buis bestaat uit verschillende onderdelen die aan elkaar vastgeklit worden.

De mobiele dijk is door Rijkswaterstaat aan de gemeente Steenbergen gegeven en kan worden gebruikt als waterberging Volkark-Zoommeer wordt ingezet (zie hiernaast).

"We hebben hem voor echte calamiteiten", zegt bestuurder Huub Hieltjes van Brabantse Delta. "Als bij extreme stormen de waterkeringen dicht zijn en het water de Mark niet uit kan, dan stroomt het de haven in", geeft hij als voorbeeld aan. "Dan is de mobiele dijk de oplossing."

De tube is ook nog flexibel, zegt Alt. "Hij kan om palen heen gezet worden. Hij hoeft niet superstrak aangetrokken te worden. Het water zorgt ervoor dat hij vanzelf stevig staat."

De tube die dinsdag is gepresenteerd is de grootste die zijn bedrijf tot nu toe heeft geproduceerd.

Meer over de tubbarrier in BN DeStem

Medewerkers van Brabantse Delta zetten de dijk op bij de jachthaven van Steenbergen.
Volledig scherm
Medewerkers van Brabantse Delta zetten de dijk op bij de jachthaven van Steenbergen.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
0-2
Manchester UnitedMUN
away logo

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
710 stemmen