Piloot Coen van Boxtel landt na een geslaagde testvlucht.
Volledig scherm
Piloot Coen van Boxtel landt na een geslaagde testvlucht.

Oudste parachutistenclub van Nederland investeert in groter vliegtuig

BOSCHENHOOFD - ENPC wil meer duurzaamheid door minder vliegbewegingen met groter en geluidsarmer toestel. De 'E' in de naam wordt gekoesterd: Skydive ENPC is en blijft de Eerste Nederlandse ParachutistenClub. "Naar verluidt zijn we zelfs de oudste van Europa", zegt Raoul Rossou met gepaste trots.

In 1948, nog vóór vliegveld Seppe werd aangelegd, richtten drie oorlogspringers de club op. Het gevoel van de buurt voor ENPC is dubbel: enerzijds is er bewondering voor de soms spectaculaire capriolen in de lucht, anderzijds verguist ze de herrie van rondcirkelende vliegtuigjes boven woongebieden.

Het deed de para's bijna de das om toen ze na aanhoudende klachten boven sportpark Vierhoeven in Roosendaal niet langer droppings mochten uitvoeren. Een tijdlang was ENPC een zwervende vereniging met dropzones overal en nergens tot er een eigen honk op Seppe kwam.

Groei
Volgens Rossou is het tij al lang gekeerd. "We groeien weer, de club straalt ambitie uit en op termijn willen we 's lands tweede paracentrum worden. Na Texel, maar dat is veel meer commercieel georiënteerd. Wij zijn bovenal een hechte vereniging, bestaande uit louter vrijwilligers. Zelfs de piloten."

Om die groei kracht bij te zetten is geïnvesteerd in een nieuw vliegtuig. De oude Cessna C-206 is omgeruild voor een groter én stiller vliegtuig, een Cessna C208 Grand Caravan. Pasten in het oude vliegtuig maar zes para's, de nieuwe kist heeft een capaciteit van achttien springers.

"Meer mensen tegelijk het luchtruim in sturen, betekent minder vliegbewegingen. Bovendien is de motor van het nieuwe toestel een stuk stiller. Bewust gedaan om de overlast voor omwonenden en het vliegveld te minimaliseren."

Afgelopen weekend, tijdens het Classic Cars en Aeroplanes-evenement, probeerden de vaste piloten van ENPC zonder 'vracht' de nieuwe aanwinst uit.

Lees veel meer woensdag in BN DeStem

Parachutisten nemen vast een kijkje bij de testvlucht van nieuwe Cessna
Volledig scherm
Parachutisten nemen vast een kijkje bij de testvlucht van nieuwe Cessna
Volledig scherm

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
283 stemmen