Volledig scherm
© Thinkstock

Opvang verwarden: nog geen alternatief in West-Brabant

ETTEN-LEUR -  De politie krijgt steeds meer werk aan de opvang en het meenemen van verwarde personen in crisissituaties. Het streven was dat deze zomer alternatieve voorzieningen geregeld zouden zijn.

In West-Brabant en elders zijn die er echter nog niet. Gemeenten, GGZ, politie, OM, (verslavings)zorginstellingen en anderen voeren nog volop overleg.

In Breda, Moerdijk en andere West-Brabantse gemeenten hebben raadsfracties maandag vragen gesteld over de problematiek, mede naar aanleiding van een uitspraak van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij zei in het tv-programma De Monitor dat de Nederlandse politie per 1 januari stopt met opvang en vervoer van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd.

In hoeverre dit meteen voor heel Nederland gaat gelden, durft de politie Zeeland West-Brabant niet te zeggen. „Iemand die hulp nodig heeft, blijven we helpen”, zegt woordvoerder Jeroen Steenmeijer.

Feit is volgens hem wel dat ook zijn politie-eenheid de handen meer dan vol heeft aan de opvang waarvoor de politie niet is toegerust