Afsluiting van de kermis in Roosendaal.
Volledig scherm
Afsluiting van de kermis in Roosendaal. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Opbrengst Roosendaalse kermis naar dieptepunt

ROOSENDAAL - Volgens Wethouder Cees Lok is de Roosendaalse kermis geen melkkoe voor de gemeente. Het is vertier voor de inwoners en als dat de gemeente niets hoeft te kosten is de wethouder al blij.

De kermis brengt de afgelopen jaren steeds minder geld op voor de gemeentekas van Roosendaal. Waar de kermis in 2012 nog ruim een ton opleverde, was die recette vorig jaar nog een schamele 2.000 euro.

De opbrengst van de kermis eerder deze maand is nog niet bekend. In de jaren voor 2010 kostte de kermis de gemeente ieder jaar geld. Naar die tijd verlangt wethouder Cees Lok niet terug, maar eraan verdienen hoeft de gemeente er wat hem betreft ook niet. "Het is vermaak, het meest bezochte evenement van Roosendaal. Dit jaar zijn er 160.000 mensen geweest. Als zo'n evenement kostendekkend is, vind ik het al mooi."

De opbrengsten voor de gemeente bestaan uit de pacht van de kermisexploitanten. "Door het systeem van inschrijven te veranderen, leidde dat in 2010 ineens tot extra prachtopbrengst. Daarna is deze gaan dalen", legt Lok uit.

In 2010 leverde de kermis 8.000 euro op, in 2011 was dat 62.400 euro en in 2012 het recordbedrag van 100.400 euro. Dat liep in 2013 terug naar 74.800 euro, in 2014 werd er 19.000 euro aan verdiend en vorig jaar nog maar 2.300 euro. De cijfers zijn bij de gemeente opgevraagd door de politieke partij PVC, die niet in de gemeenteraad is vertegenwoordigd.

De terugloop is volgens wethouder Lok simpel te verklaren. "In de stad hebben we voorzieningen aangebracht, zoals een stroomkast op de markt. Deze wordt ook voor andere evenementen gebruikt, zoals de ijsbaan. De kosten van de stroomkast zijn afgeboekt op de kermis." Hetzelfde geldt voor de loopbrug die vorig jaar is gelegd over de Vliet om het kermispubliek een logische looproute te bieden. "Deze is ook gebruikt bij de Draai van de Kaai. Zo kan ieder jaar door investeringen de winst op de kermis dalen."

Als volgend jaar de Wipwei niet meer beschikbaar is voor de kermis, verwacht Lok de attracties binnen de bestaande ruimte kwijt te kunnen. "Rondom het EKP-gebouw is er redelijk wat ruimte."

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
0-2
Manchester UnitedMUN
away logo

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
715 stemmen