Volledig scherm
© De Gelderlander

Omroep HOS zet deuren wagenwijd open

OUDENBOSCH - Publiek kwam gisteren de gehele dag aanlopen bij de nieuwe locatie van de HOS. Deze radiostudio zit sinds kort in een benedenruimte (voormalige burgerzaken) naast de hal van het oude gemeentehuis. Voorzitter Tineke Feskens meldt echter dat er medio 2017 al gestart gaat worden met uitzendingen van de nieuwe West Brabantse streekomroep SOWB. Er komen dan gezamenlijke uitzendingen.

De vorige locatie in de Pilaar onder de basiliek moest verlaten worden. Het kerkbestuur zei de huur op omdat het voor haar een horecabestemming gaat krijgen. Vanaf maart zitten ze nu hier. Tot 1997 zat LOVO in de Pilaar, waarna de HOS er dus bijna 20 jaar haar thuis vond. In de nieuwe streekomroep zijn de gemeenten Halderberge, Etten Leur, Moerdijk, Steenbergen, Rucphen en Zundert vertegenwoordigd.

"Het streven was aanvankelijk om per 1 januari 2017 de gezamenlijke uitzendingen te gaan doen. Maar dat gaan we niet halen. Dat vraagt toch meer tijd en overleg. Bovendien willen we dat het goed gaat. Het is nu cultuurmaand. En we vonden het als HOS belangrijk om ons op onze nieuwe locatie aan de bevolking te presenteren. De tv-studio nu nog in Oud Gastel in het Veerhuis, zal in de toekomst ook naar Oudenbosch komen. Het is hier anti-kraak. We hopen dan ook over een jaar een nieuwe locatie gevonden te hebben. We zien dit dus duidelijk als tijdelijk onderkomen. Een SOWB vergt een betere en vooral professionelere locatie.”

De HOS telt een kleine veertig vrijwilligers. Van presentatoren tot technici, van programmamakers tot cameramensen. “Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. We moeten de medewerkers van al die zes gemeenten de kans en de tijd geven om die benodigde omwenteling te maken. Van dorp naar regio. We zijn al volop bezig met werkgroepen. Er is al een regionaal bestuur.”

Medewerker van het eerste uur Jac Valentijn zit in dat regionale bestuur.”Deze open dag is heel geslaagd. De mensen zijn toch nieuwsgierig naar waar we nu zitten en hoe het er uit ziet. Ik moet wel zeggen dat in de Pilaar de geluidsdichtheid beter was. Ook minder omgevingsgeluiden. Maar momenteel zijn we hier voorlopig ook blij mee.” In de toekomst gaat de regionale zender via de ether een half miljoen luisteraars bereiken. Via de kavel ongeveer een kwart miljoen. Momenteel is het programma Streekwijzer vanuit de regionale samenwerking op de zaterdagmiddag al te beluisteren.

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
722 stemmen