Volledig scherm
© Jeroen Stuve

Mogelijke huizen voor statushouders beklad in Gilze: 'Geen Pietenhuis'

GILZE - Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen even blij is met de eventuele komst van statushouders in Gilze. Vier woningen in de Kapittelstraat zijn beklad met de tekst: 'Geen Piet en huis'. Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de huizen met de tekst beschilderd.


Volgens omstanders wil de gemeente in samenwerking met de woningstichting statushouders in de huizen hebben. Woordvoerder Jeroen Leemans van gemeente Gilze en Rijen zegt dat dat niet het geval is voor deze specifieke woningen. "We hebben met de woningstichting Leystromen de afspraak gemaakt dat de woningen beschikbaar worden voor kamergewijze huur. Dat wil zeggen dat we de woningen aanbieden aan onder andere jongeren die nu bijvoorbeeld illegaal kamers huren elders in de gemeente." Zo wil de gemeente illegale huur tegengaan.

De gemeente, woningstichting Leystromen en huurorganisatie De Huischmeesters beoordelen eerst de aanvragen van mensen uit de gemeenschap die hard op zoek zijn naar een woning en hiervoor in aanmerking komen. Op 9 november is hier over al een inloopavond geweest waarbij vooral veel jongeren zich hebben gemeld. "Hieruit kunnen we opmaken dat er veel animo is en daaruit moeten we nog een selectie maken," zegt Leemans. " De toekomstige bewoners moeten bijvoorbeeld huishoudelijke taken verrichten en iets terug doen voor de wijk."

Huurorganisatie De Huischmeester zal de uiteindelijke beslissing maken over de kandidaten die naast statushouders bestaan uit
starters, studenten en probleemgevallen zoals na een scheiding.

De gemeente heeft vanuit het Rijk ook de opdracht gekregen om vergunninghouders naar rato te huisvesten. In Gilze en Rijen betekent dat maximaal de helft van het totale aanbod naar hen gaat. Het gaat dan vooral om vergunninghouders die nu zitten te wachten op gezinshereniging. Hoeveel gezinnen dat zijn, kan de gemeente nog niet zeggen.

Buurtonderzoek


De politie laat weten dat ze alvast beginnen met een buurtonderzoek. "Dit is puur vandalisme en kan dus echt niet", laat de woordvoerder weten. Getuigen, desnoods anoniem, kunnen zich melden bij de politie.

Of er aangifte komt vanuit de woningstichting is nog niet zeker. "We hopen dat dit een incident is en bij een incident blijft", zegt Paul van de Velden, manager bij Leystromen. "In samenspraak met de gemeente worden er in de beschikbare woningen een mix van statushouders en andere bewoners geplaatst en wij willen de verbinding tussen deze groepen optimaliseren."

Inmiddels heeft Leystromen de leus van de woningen verwijderd.Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
2-1
PSVPSV
away logo
home logo AZAZ
EINDE
1-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo Go Ahead EaglesGAE
EINDE
1-3
VitesseVIT
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo