Winkelleegstand in de Zuivelstraat in het centrum van Bergen op Zoom. foto Tonny Presser/pix4profs
Volledig scherm
Winkelleegstand in de Zuivelstraat in het centrum van Bergen op Zoom. foto Tonny Presser/pix4profs

Kleinere steden moeten zich opnieuw uitvinden in winkelstrijd

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Binnen de regio tekent zich een scheefgroei af. Alleen in Breda zit er toekomst in de winkelsector.

Maar liefst 111 gemeenten in Nederland kampen met een structureel overaanbod van winkelruimte berekende onderzoeksbureau Dynamis. Vooral krimpgemeenten zijn de klos. Maar daarnaast zijn er ook de kleine steden met een winkelaanbod dat van oudsher gericht was op de directe omliggende regio.

Steden als Bergen op Zoom, Roosendaal en Oosterhout hebben een broek aan die steeds ruimer uitvalt. Dynamis concludeert in het onderzoek Sprekende Cijfers dat veel 'probleemgemeenten' onvoldoende actie ondernemen tegen de leegstand. Opvallend, want volgens de onderzoekers onderkennen de gemeenten de urgentie van de problematiek wel degelijk.

Wethouder Patrick van der Velden van Bergen op Zoom weerlegt de kritiek in het rapport. "Dat wij niet genoeg doen aan het probleem van de leegstand is complete onzin. Samen met Roosendaal werken we aan de vitaliteit van onze binnensteden. Er is een gemeenteraadsdiscussie geweest over de aanpak waarna we tot het stellen van negen prioriteiten zijn gekomen. We hebben onderzoekbureaus ingeschakeld en doen mee met de landelijke retailagenda. In Bergen op Zoom is er een retailacademie waar jonge ondernemers scholing krijgen. En we passen het beleid zo aan dat winkels omgebouwd kunnen worden tot woningen."

Lees zaterdag meer in BN DeStem

poll

Voor leken onbegrijpelijke, kleine lettertjes in hypotheken moeten worden verboden.

Voor leken onbegrijpelijke, kleine lettertjes in hypotheken moeten worden verboden.

  • Eens (99%)
  • Oneens (1%)
606 stemmen