Herdenking canadese begraafplaats
Volledig scherm
Herdenking canadese begraafplaats

Herdenking op Canadese begraafplaats Bergen op Zoom schuift op naar 30 oktober

BERGEN OP ZOOM - De herdenking op de Canadese oorlogsbegraafplaats wordt bij proef dit jaar niet op de Bergse bevrijdingsdag 27 oktober, maar op zondag 30 oktober gehouden. De gemeente Bergen op Zoom geeft daarmee gehoor aan het verzoek dat de Canadese ambassade daartoe aan Bergen op Zoom.

De Canadezen hopen met meer publieke belangstelling bij de plechtigheid te hebben.

Burgemeester Frank Petter: "De ambassade denkt dat een herdenking op een doordeweekse dag veel belangstellenden belemmert de plechtigheid te bezoeken."

Voor alle andere vaste activiteiten, zoals de jaarlijkse plechtigheden op de naastgelegen Britse begraafplaats, bij het monument op het Arnoldus Asselbergplantsoen en bij de plaquettes op het Thaliaplein, blijft de vaste bevrijdingsdatum van Bergen op Zoom van 27 oktober gehandhaafd, zegt de gemeente.

De plechtigheid op de Canadese begraafplaats heeft sinds 2014 – het jaar waarin 70 jaar bevrijding van Bergen op Zoom werd gevierd – enorm aan statuur in Canada gewonnen. Toen reisden de gouverneur-generaal van Canada David Johnston en prins Maurits af naar Bergen op Zoom om kransen te leggen op de begraafplaats.

Sindsdien is in Canada The Memorial Day of Canada in The Netherlands in het leven geroepen, een herdenkingsceremonie voor alle Canadese gevallenen in Nederland met Bergen op Zoom als vaste gastheer. De reden daarvoor is de Slag om de Schelde. Bij deze voor West-Brabant bepalende strijd om Antwerpen en het havengebied leed met name Canada grote verliezen. Veel slachtoffers liggen op de begraafplaats aan de Ruytershoveweg begraven.

Lees meer in BN DeStem, editie Bergen op Zoom van donderdag.

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
292 stemmen