Volledig scherm

Hartje Breda: een toren naast de toren

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Lichte opwinding op de Grote Markt. En dat op een maandag, aan het begin van de middag. Naast de fiere, 97 meter lange toren van de Grote Kerk staat een knalgele torenkraan, 37 meter hoog. Twee heren in overall hijsen zich in gordels en staan op het punt om plaats in te nemen in een gondel.

Vreemd. De kermis in Breda is toch al weer voorbij? Het is dan ook geen kermis, het is een serieuze zaak. Twee werknemers van schildersbedrijf Uytdehaag in Bavel zijn bezig met het onderhoud van de Grote Kerk. “Wij zijn gespecialiseerd in monumenten”, vertelt Bas Schuurmans trots. “De Waalse kerk en de Sint-Antonius hebben we al gedaan. En nu de Grote Kerk, die doen we verdeeld over twee jaar. Vorig jaar hebben we het houtwerk geschilderd, vandaag de blusleidingen.”

Blusleidingen? “Jazeker. Op de Grote Kerk staat een grote sprinklerinstallatie. Als er brand uitbreekt, kan de brandweer beneden een slang aan die leiding aansluiten en het water naar boven pompen, zodat de sprinkler gaat werken. Die leidingen zijn van metaal en om roest en rot te voorkomen, geven wij ze een nieuwe verflaag. Vanochtend om 6.30 uur zijn we al begonnen.”

Hij wijst naar de kerk en inderdaad, daar zien we de leidingen. Ze kronkelen als stalen slangen langs en door de imposante buitenmuur.

De schilders stappen in de gondel. Kort walkie-talkie-contact met de kraandrijver en dan vliegen ze de lucht in, hoog over de panden van de Grote Markt en vervolgens met een wijde boog richting kerk, waar ze over het dak heen getild worden, naar de plek waar de volgende blusleidingen wachten op een behandeling. Vanaf de Markt kijken mensen met open monden toe. Dat zie je niet elke dag in hartje Breda."Voor ons is het ook geen alledaags klusje hoor", heeft Bas Schuurmans al eerder aangegeven.   

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
188 stemmen