Volledig scherm

Hartje Breda: De hupkes gaan als warme broodjes

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Hubertus zal het bakker Kottier op de Nieuwe Haagdijk vast vergeven dat de ‘hupkes’ dit jaar niet gezegend zijn door een geestelijke, hij is niet voor niets heilig verklaard en een sintkrijg je niet zo snel boos. Hupkes, beste niet-katholieke lezers, zijn mini-broodjes met anijspitjes en eventueel rozijnen. Ze worden elk jaar maar één keer gebakken: op de naamdag van St. Hubertus, 3 november. Vóór de kleine, kokette kadetjes worden opgegeten, dienen ze eigenlijk eerst gewijd te worden door een priester.

Hubertus was de frivole zoon van de hertog van Aquitanië en leefde in de zevende eeuw. Toen hij tijdens een jacht een hert wilde neerschieten, verscheen een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem naar bisschop Lambertus van Maastricht te gaan. Hubertus liet het hert in leven, vlijde zijn wapen neer, werd een devoot mens en volgde Lambertus op. Hij deelde brood uit aan de armen, kinderen met name. Vandaar de hupkes. En omdat hij ooit een man genas van hondsdolheid, wordt de hupkes nu nog altijd genezende kracht toegeschreven.

Bij Kottier gaan de hupkes als hete broodjes over de toonbank, meldt medewerkster Rowena tussen de middag. ”Mensen bellen er zelfs speciaal voor om ze te reserveren.” Rowena weet alles over de hupkes. "Ze worden ook aan schapen en koeien gevoerd, om hondsdolheid te voorkomen."

Dat hun hupkes niet gewijd zijn, levert geen protesten op. Het gaat toch vooral om de traditie, het idee. “Maar voorheen kwam er hier wel elk jaar een priester in de bakkerij om ’s ochtends de hupkes te zegenen, zelfs vorig jaar nog.”

Bij sommige andere bakkers, onder meer bij Van der Kleij aan de Gaffelstraat, zijn de hupkes wél voor dag en dauw gezegend. Of ze daardoor anders smaken, hebben we niet gecheckt. Die van bakker Kottier waren in ieder geval héérlijk, de heilige Hubertus zal content zijn. (JH)

poll

Afspraken met kinderen maken over roken en drinken is zinloos als ouders daar niet streng op toezien.

Afspraken met kinderen maken over roken en drinken is zinloos als ouders daar niet streng op toezien.

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
864 stemmen