Volledig scherm

Hartje Breda: Blokken maken brokken

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Lia en Piet Pas wonen sinds anderhalf jaar met veel plezier bij Teun. Teun is de fraaie naam van de woontoren tegenover het dr. Struyckenplein, waar ze een appartement hebben met zicht op het winkelcentrum. De toren heet Teun, omdat Jan Voesenek, directeur van de Nederlandse Bouw Unie (NBU) eens wat anders wilde dan ‘Residence’ of een ander misplaatst chique woord. En de zoon van dokter Struycken heette Teun, vandaar.

Sinds enige tijd staan er ter decoratie betonnen kubussen rond, maar ook midden op het parkeerterrein voor het plein. Met alle gevolgen vandien. Mensen, die geen plaatsje voor hun auto kunnen vinden of even snel brood willen halen, parkeren hun auto op de stoep tussen de blokken en knal!, ze raken zo’n blok. Auto beschadigd, blok scheef gebeukt, stoep kapot.

“Het gebeurt elke dag. En anders wel om de dag”, zucht Piet Pas vanaf zijn balkon. “En elke week komen ze namens de gemeente die blokken weer op hun plek zetten. Ik snap niet dat ze ze niet helemaal weghalen.”

Afgelopen weekeinde zagen ze hoe een man met een gloednieuwe Fiat 500 een betonblok ‘kuste’. “Van de zenuwen reed hij er twee keer tegenaan. En daarna was hij minutenlang aan het bellen. Dat autootje was natuurlijk van zijn vrouw, hij had thuis wel iets uit te leggen.”

“Ik heb ze hier al drie splinternieuwe auto’s in elkaar zien rijden”, zegt zijn vrouw Lia, terwijl haar twee hondjes enthousiast de gast besnuffelen. “Ik geloof dat er nu alweer zes blokken scheef staan.”

De aanrijdingen zorgen voor behoorlijk wat kabaal, duidelijk hoorbaar tot aan de overkant. Toch zijn Lia en Piet niet boos op de fout-parkeerders, die voor deze overlast zorgen. “De gemeente moet die blokken gewoon weghalen. Vaak zijn de invalidenparkeerplaatsen bezet door ‘gewone’ auto’s, logisch dat een invalide zijn auto dan zo dicht mogelijk voor de ingang van de supermarkt neer wil zetten”, aldus Piet.

“Je ziet die blokken ook niet als je in de auto zit, ze zijn veel te laag. Laat ze dan liever hoge bakken met planten erin neerzetten.”

Als ‘de gemeente’ toch nog eens langs komt, mogen ze van Piet en Lia meteen wat aan de elektrische busborden doen. “Die staan hier al een hele tijd, recht voor de deur bij ons. Zijn vast heel dure borden, maar ze staan altijd uit. Wat heb je er dan aan?“ (JH)

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
0-2
Manchester UnitedMUN
away logo

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
708 stemmen