Volledig scherm
© Thinkstock

Bredase jongen (15) dreigde kort na 'Parijs' met terroristische aanslag op school

BREDA – Een 15-jarige jongen uit Breda heeft in november vorig jaar gedreigd met een terroristische aanslag op het Brederocollege in Breda. De kinderrechter in Breda legde hem daarom dinsdag een werkstraf op van zestig uur. 

De helft daarvan is voorwaardelijk en hij moet zich laten begeleiden door de reclassering.

De leerling had op verschillende dagen tegen een paar leraren gezegd dat er een aanslag zou gebeuren op de school. De school deed daarop melding bij de politie. Die pakte de man op. Hij zat destijds vijf dagen in voorarrest. 

De jongen gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens zijn advocaat Ziya Yeral is de jongen autistisch en deed hij het alleen maar om stoer te doen en aandacht te trekken. "Hij verafschuwt IS

en andere aanslagplegers juist." 

Bovendien is er volgens zijn raadsman geen sprake van daadwerkelijke dreiging geweest. "De leraren wisten met wie ze te maken hadden heb hebben ook geen vrees gehad dat het daadwerkelijk zou gebeuren. Dat is alleen wel nodig voor een veroordeling. Hij heeft het bijvoorbeeld niet op internet gezet waardoor leerlingen het hadden kunnen zien.’’

Volgens zijn raadsman had de jongen niet verwacht dat de zaak zo hoog zou worden opgenomen.

De zaak staat niet op zichzelf. Twee weken geleden werd een leerling van het Zoomvliet College in Roosendaal nog veroordeeld tot 100 uur taakstraf, omdat die dreigde met een bomaanslag op zijn school.

poll

Ik hoop dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks er samen uit komen.

Ik hoop dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks er samen uit komen.

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1002 stemmen