Volledig scherm
© RGBstock.com

Binnensingel Breda domein voor fietsers en voetgangers

BREDA - De binnensingels in Breda moeten het domein worden van fietsers en wandelaars. Auto's worden of geweerd of zijn 'te gast' op de binnensingels, die zoveel mogelijk als fietsstraat ingericht zullen worden met daarnaast overal wandelpaden aan de waterkant.

Dit blijkt het zogeheten Uitvoeringskader Binnensingel dat het college van B & W heeft vastgesteld en binnenkort in de gemeenteraad wordt besproken.

De nota biedt een vooruitblik tot 2056. Die lange periode heeft er met name mee te maken dat er veel bomen gefaseerd moeten worden vervangen. De kosten voor de herinrichting zijn geraamd op 8,4 miljoen euro.

De herinrichting van de singels zelf vindt eerder plaats, maar ook dat gebeurt in fases. Concreet worden in 2017 de Maurits- en Nassausingel (deel tussen Nieuwe Boschstraat en Nassaustraat) aangepakt.

Daar komen wandelpaden en wordt de weg als fietsstraat ingericht. Dat laatste houdt in dat fietsers de hele rijbaan kunnen gebruiken in twee richtingen. Auto's moeten zich aan het fietsverkeer aanpassen.

Uiteindelijk wil het college dat fietsers en wandelaars een hele ronde langs de singels kunnen maken. Overigens zal die ronde wel onderbroken worden ter hoogte van het KMA-terrein. Via een duidelijke routing worden mensen dan een stukje door de binnenstad geleid.

Aan de binnenzijde van de singels staan nu 450 bomen (exclusief Valkenberg, KMA, Seeligterrein en Chassépark). Op sommige tracés wordt de enkele rij bomen vervangen door een dubbele rij. Van brug tot brug moet telkens één boomsoort komen (onder andere iepen, beuken, linden en kastanjebomen.)

De taluds bij het Chassépark, Seeligterrein en Valkenberg worden op plekken 'flauwer' zodat het gemakkelijker wordt om bij het water te komen en aan het water te recreëren.

Dit jaar nog worden aanlegsteigers geplaatst bij het Valkenberg (naast de Willemsbrug) en in het Ginneken (Duivelsbruglaan). Volgend jaar volgen er ook nog steigers bij het Seeligterrein en het Chassépark. Ook wordt gedacht aan een watertaxi waar mensen als een soort 'hop on hop off' gebruik van kunnen maken. "Daarvoor moeten we nog op zoek naar een exploitant," zegt wethouder Paul de Beer.

Over de plannen is maandag 13 juni om 19.00 uur een bijeenkomst in de Avenue in de Waterstraat. Aanmelden kan via waterloket@breda.nl.

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
723 stemmen