Volledig scherm

Bejaarde Roosendaler die flatbewoner stak met mes is ontoerekeningsvatbaar

ROOSENDAAL - De 83-jarige man die ervan wordt verdacht op 4 november 2015 in Roosendaal een medeflatbewoner te hebben gestoken, lijdt al geruime tijd aan beginnende dementie.

De gedragsdeskundigen verklaren daaruit zijn gedrag. Ze achten hem volledig ontoerekeningsvatbaar en adviseren opname in een gesloten afdeling van een gespecialiseerde geriatrische instelling. Dat bleek in de rechtbank van Breda. 

Officier van justitie Gunnar van der Hofstede vindt wel dat hem poging tot doodslag kan worden verweten. ,,Het mes loog er niet om. Als dat in het hart terecht was gekomen, had het slachtoffer kunnen overlijden.''

Maar hij neemt in zijn eis het advies van niet-toerekeningsvatbaarheid over. Dat betekent ontslag van alle rechtsvervolging.

Het 82-jarige slachtoffer liep fikse verwondingen aan zijn hand op. De twee mannen kwamen elkaar tegen bij de lift. De verdachte had op het plateau van zijn rollator een mes liggen. Dat deed hij wel vaker omdat hij bang was te worden overvallen.

Het slachtoffer sprak de verdachte aan op het mes. Volgens de verdachte wilde hij het mes afpakken. Vervolgens maakte hij stekende bewegingen.

Bij die schermutseling liep het slachtoffer meerdere snijwonden op. Uit de onderzoeken van neuroloog, psychiater en psycholoog blijkt de verdachte al anderhalf jaar kampt met gedragsveranderingen als gevolg van beginnende dementie.

De officier van justitie vraagt opname in een gesloten inrichting voor geriatrische patiënten.

Uitspraak op 7 juli. 

poll

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

Ondanks de aanslag in Manchester blijf ik naar concerten gaan.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
276 stemmen