Volledig scherm
© Pro Shots

Grad Damen: 'Niemand heeft er wat aan als ik op de bank blijf zitten'

BREDA - Aanvoerder van het tweede. Zonder speelminuten bij het eerste. Bij de aanhoudende stoelendans op het middenveld, lukt het Grad Damen (19) maar niet om een plekje te bemachtigen. Het Bredase talent staat te trappelen van ongeduld. „Ik heb het gevoel dat ik al een tijdje op de deur klop.”


Als jeugdspeler lijkt hij begin dit jaar in een team vol met ervaren mannen vanuit het achterveld zomaar door te breken. Zijn eerste basisplaats, in februari tegen Fortuna Sittard, omlijst hij met een fraaie goal. Niet met die fijne linker, maar met het hoofd. Een week later schenkt trainer Marinus Dijkhuizen hem het vertrouwen in de topper bij VVV. Daarna wordt het stil. „Ik moet geduld hebben. Dat is niet makkelijk, maar in die situatie bevind ik mij nu eenmaal.”
<NO>Enkel bij het tekenen van zijn eerste profcontract deze zomer, haalt hij nog de headlines. De fijnbesnaarde middenvelder sluit een overeenkomst voor twee jaar. Een optioneel derde jaar wordt uit het contract geschrapt, omdat het een eenzijdige optie vanuit de club betreft. Daar willen de speler en zijn entourage niet aan.|

Als prof stokt de groei. De teller dit seizoen staat op een half uurtje tegen FC Den Bosch eind augustus en een kwartiertje Telstar afgelopen vrijdag. De laatste invalbeurt opvallend genoeg niet als middenvelder, maar als centrale verdediger. „Van de staf heb ik te horen gekregen dat ik ook links centraal achterin kan spelen. Vanuit het opbouwende oogpunt. Zij vinden mij een interessante optie voor die plek vanwege mijn trap. Met Rob Penders spreek ik soms over mijn situatie, omdat hij ook de trainer van het tweede is. Heb daarom veel met hem te maken. NAC en ik hebben er niks aan dat ik op de bank blijf zitten.” Geen kritiek, maar een constatering van Damen.

Huurbasis
„In eerste instantie ga ik voor mijn kans. Iedere dag doe ik er alles aan om beter te worden en de trainers de overtuigen dat ik het verdien om te spelen. In de winterstop wil ik vervolgens in samenspraak met de club bekijken wat het beste is voor mij. Ik wil graag minuten maken om verder te komen. Als dat niet bij NAC kan, zal dat ergens anders moeten zijn.” Daarbij kan Damen het voorbeeld volgen van Mounir El Allouchi. Begin 2015 werd hij op huurbasis bij Helmond Sport gestald. Anderhalf jaar en ruim vijftig wedstrijden in de benen verder keerde hij terug bij NAC waar hij de laatste weken basisspeler was. Een half jaartje zou voor Damen, die sinds zijn achtste bij de club zit, ook volstaan. Maar zover hoeft het niet komen. „Want ik voel dat ik er dicht tegenaan zit.”

  1. Brondeel dankt Jelle voor transfer: 'Dankzij hem kan ik deze stap maken'

    Brondeel dankt Jelle voor transfer: 'Dankzij hem kan ik deze stap maken'

    BREDA – Dat zijn progressie niet onopgemerkt is gebleven in de eredivisie, was al langer bekend. In de winterstop was er serieuze belangstelling voor de doelman. Een maand geleden meldde FC Twente zich voor het eerst bij NAC en was de keuze voor Jorn Brondeel snel gemaakt. “Ze volgden mij al een tijdje en spraken meteen veel vertrouwen uit. Uit alles bleek dat ze erg geïnteresseerd waren. Dat sprak mij enorm aan.”