Volledig scherm
© Pro Shots

Debuterende en scorende O'Neill is nog een beetje roestig

WAALWIJK - Wie hij is? „Dat weet ik zelf nog maar amper”, zegt Shane O’Neill als hij na afloop van NAC-RKC van de ene televisiecamera naar de andere schuift. „Ik weet in ieder geval dat ik beter kan dan wat ik tot dusverre heb laten zien.” Dat de verdediger bij zijn debuut voor NAC (als invaller) in de slotfase de beslissende treffer scoorde, vindt hij prachtig. „Natuurlijk ben ik blij, maar met dit ben ik er nog niet.”

Enkele weken geleden kwam hij op de valreep als een van de laatste aanwinsten bij NAC op de klep gevallen. Als een Amerikaan met Ierse roots, die via Cyprus vorig seizoen als huurling bij het Belgische Moeskroen en het Engelse Cambrigde, terecht kwam.
„Daar heb ik het niet kunnen laten zien”, beseft de man, die als voormalige aanvoerder van de Amerikaanse onder 21-selectie en vijf seizoenen in de MLS zijn geluk wilde beproeven in Europa. Gelukkig waren de scouts van Manchester City beter bij de les dan de keuzeheren in Cyprus, België en Engeland. Ze kenden de man uit Colorado nog uit zijn MLS-jaren in New York. Ze tipten NAC en trainer Marinus Dijkhuizen is ondertussen overtuigd van de kwaliteiten van O’Neill.
„Met zijn kracht en zijn Amerikaanse mentaliteit maakt hij het verschil.”

Toen Dijkhuizen een beetje onrustig werd van zijn eigen defensie besloot hij O’Neill daarom een kwartier voor het einde in te zetten. „Dat het zo uitpakte, is geweldig”, zegt Dijkhuizen over het moment dat de Amerikaan uit een corner de 2-3 binnen kopte. „Ik dacht alleen maar: blijf naar de bal kijken, houd je ogen open. Gelukkig viel de bal lekker.”

Ontwikkelen
Of dat hij een verdediger is die wel vaker scoort? „Ik hoop dat ik vanaf vanavond die reputatie ga krijgen”, antwoordt hij lachend. „Ik heb wel eens eerder gescoord, maar dat is lang geleden.” Zoals alles voor zijn gevoel lang geleden is. „Mijn laatste echte wedstrijd bij Cambridge dateert al weer vanmaart. Mentaal en fysiek was ik klaar voor deze wedstrijd, maar ik merk wel dat ik na al die maanden nog een beetje roestig ben. Mijn timing is nog niet zo scherp als het moet, maar daar ga ik hard aan werken. Dat is ook de reden dat ik naar NAC wilde. Hier hoop ik wel meer te kunnen spelen en daarnaast staat Nederland bekend als land waar je je als voetballer kunt ontwikkelen.”

  1. Brondeel dankt Jelle voor transfer: 'Dankzij hem kan ik deze stap maken'

    Brondeel dankt Jelle voor transfer: 'Dankzij hem kan ik deze stap maken'

    BREDA – Dat zijn progressie niet onopgemerkt is gebleven in de eredivisie, was al langer bekend. In de winterstop was er serieuze belangstelling voor de doelman. Een maand geleden meldde FC Twente zich voor het eerst bij NAC en was de keuze voor Jorn Brondeel snel gemaakt. “Ze volgden mij al een tijdje en spraken meteen veel vertrouwen uit. Uit alles bleek dat ze erg geïnteresseerd waren. Dat sprak mij enorm aan.”
  2. Stans is niet vanwege het geld gebleven bij NAC

    Stans is niet vanwege het geld gebleven bij NAC

    BREDA - Het shirt met nummer tien werd hem bij binnenkomst overhandigd. Alsof hij als nieuwe stuurman de leiding kreeg van een op drift geraakt schip. Maar wat wil nu het geval? Jeff Stans komt als rechts- of linkshalf beter uit de voeten in een 4-3-3-syteem dan als nummer tien. In de winterstop tijdens een persoonlijk gesprek met trainer Stijn Vreven heeft hij aangegeven te willen concurreren voor de andere twee plekken op het middenveld, omdat zijn kwaliteiten daar meer tot zijn recht komen.