article
1.325614
>> MEER ETEN Goede ingrediënten, volle smaken, stevige porties en verder geen flauwekul.
De volle smaken van Het Hooihuis
>> MEER ETEN Goede ingrediënten, volle smaken, stevige porties en verder geen flauwekul.
http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-volle-smaken-van-het-hooihuis-1.325614
2009-10-22T07:29:40+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.325617.1347264240!image/image-325617.JPG
Eten,flitsinbox
Gezondheid
Home / Extra / Gezondheid / De volle smaken van Het Hooihuis

De volle smaken van Het Hooihuis

Foto's
1
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Uitbater Koen de Bakker met chefkok Miranda Maas voor Het Hooihuis. foto Peter van Trijen/het fotoburo
    >> MEER ETEN Goede ingrediënten, volle smaken, stevige porties en verder geen flauwekul.
    Kort door de bocht is dat de nuchtere filosofie van eigenaar Koen Bakker (36) van Het Hooihuis in Roosendaal: "Een beetje zoals Herman den Blijker kookt."



    Geen moderne poedertjes en schuimpjes dus op de borden van chef-kok Miranda Maas (33), maar wel een gulle moot kakelverse en perfect gegaarde kabeljauw. Daarbij pompoemcrème, dunne reepjes snijboon, paddenstoeltjes en een sausje met vers geschaafde truffel. Echt een gerecht uit de moderne, internationale keuken. Niet overdreven creatief en ingewikkeld, maar op smaak en degelijk. Ook de twee langoustines op het bord zijn precies lang genoeg verhit, al valt de structuur van één exemplaar wat tegen. Het heeft geen knapperige beet en voelt wat melig in de mond. Raadselachtig.



    Het andere hoofdgerecht, Hooihuis visvangst, is de sappige filet van een kleine zeebaars. Het visvlees glanst door zijn eigen vocht. Zo hoort het. De portie is genereus en de groentes, waaronder groene asperges, zijn beetgaar. Ook dit is geen ambitieuze, hemelbestormend creatie, maar een eerlijk en keurig uitgevoerd gerecht.



    Op de een of andere manier hadden we dit wel verwacht toen we bij Het Hooihuis kwamen aanrijden. Het bedrijf heeft in meerdere opzichten een enigszins Amerikaans uitstraling en dat is bedoeld als compliment. Alleen de ligging al: niet in het stadscentrum maar op een recreatiepark aan de rand van de stad. Het voordeel: volop parkeergelegenheid en ruimte om een gezellig tuinterras in te richten. Het dubbelconcept van dit bijna drie jaar oude bedrijf is slim: beneden biedt de brasserie plaats aan 110 gasten en is de kaart vergelijkbaar met die van een eetcafé.



    Liefhebbers met meer gastronomische noten op hun zang bereiken het luxere restaurant op de eerste verdieping via een statige trap die in een Hollywood-decor niet zou misstaan. De zaal met 65 stoelen blijkt een ronde galerij met veel ramen en een prima ambiance.



    Het Hooihuis afficheert zich vooral als visrestaurant. Op de trap lonkt een homarium vol verse kreeft en Zeeuwse oesters. Ook vleesliefhebbers komen aan hun trekken, onder meer met Angus-ossenhaas en diverse bereidingen van het Limburgse Livar-varken.



    Aan kleine menuutjes doet Bakker niet. Wel zijn er een uitgebreid wildmenu en een chefs proeverij van tien voorgerechten. Wij kiezen à la carte én maritiem, omdat de Noordzee juist nu zijn beste, dikste kwaliteit vis prijsgeeft.



    Vooraf veroorloven we ons nog een exotisch uitstapje met Alaska-zalm: rauwe plakjes sockeye (rode zalm), gemarineerd in olie, honing, citroen en verse kruiden. Best lekker, al is de smaak van de zalm een beetje vlak.



    "Vorige week was de aangevoerde sockeye beter. Dat moet ik met de leverancier opnemen", excuseert Bakker zich meteen.



    De voorgerechtenparade aan de andere kant van de tafel is een ruimhartige verwennerij: vier bordjes waarop zelf gerookte eendenborst met patrijs- en ganzenleverpaté (uit de winkel maar smakelijk), Bressaola (Italiaanse gedroogde ossenhaas) met pasta en truffelolie en Parmaham van Livar-varken, gerookte Oosterscheldepaling en tot slot een bordje sockeye.



    Zo'n voorgerecht is genoeg voor twee. Met die wetenschap in het achterhoofd bestellen we slechts één grand dessert. Dat bestaat uit vier bordjes vol zelfgemaakte zoetigheden, zoals chocolade mousse, crème brûlée, mangobavarois, een cappuccino van bosvruchten, ijs van de Gerda Hoeve in Schijf en een frisse salade van citrus.



    De wijnkaart is adequaat met voldoende keuze uit de nieuwe en oude wereld. Het personeel is attent en bedient op de juiste toon. Kwaliteit, omvang en prijs van de gerechten kloppen in relatie tot elkaar. In Het Hooihuis is het goed toeven.



    Geef uw mening over dit restaurant op www.bndestem.nl/eten. Daar treft u ook andere eetrecensies aan.