article
1.4825727
Chef-kok en mede-eigenaar René Vermeulen van ’t Spuihuis verzamelt gin. Dat is een prettige hobby, vooral voor zijn gasten. Op een tafeltje bij de ontvangst staan ruim twintig verschillende merken, waaronder Bobbys, een Nederlands destillaat geïnspireerd op de kruiden uit Nederlandse Indië.
Rustiek én eigentijds in 't Spuihuis in Bergen op Zoom
Chef-kok en mede-eigenaar René Vermeulen van ’t Spuihuis verzamelt gin. Dat is een prettige hobby, vooral voor zijn gasten. Op een tafeltje bij de ontvangst staan ruim twintig verschillende merken, waaronder Bobbys, een Nederlands destillaat geïnspireerd op de kruiden uit Nederlandse Indië.
http://www.bndestem.nl/extra/eten/rustiek-%C3%A9n-eigentijds-in-t-spuihuis-in-bergen-op-zoom-1.4825727
2015-03-26T09:55:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4825779.1427363810!image/image-4825779.JPG
Bergen op Zoom,Culinair,eetrubriek,Hermes
Eten
Home / Extra / Eten / Rustiek én eigentijds in 't Spuihuis in Bergen op Zoom

Rustiek én eigentijds in 't Spuihuis in Bergen op Zoom

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Chef-kok René Vermeulen aan de gintafel van 't Spuihuis.
      Fotograaf
    Chef-kok en mede-eigenaar René Vermeulen van ’t Spuihuis verzamelt gin. Dat is een prettige hobby, vooral voor zijn gasten. Op een tafeltje bij de ontvangst staan ruim twintig verschillende merken, waaronder Bobbys, een Nederlands destillaat geïnspireerd op de kruiden uit Nederlandse Indië.

    Een melancholische borrel met hints van koriander die René extra exotisch maakt door hem op te dienen met een theebolletje vol kruidnagels, een serehstengel als roerstaafje en een krul sinaasappelschil. De overkant, die van haar klassieke glas kir royal nipt, kijkt wat afgunstig naar deze dikke bel vol specerijen.


    Met de drank zit het sowieso wel snor. Behalve de grote wijnkaart ligt er een bescheiden lijst met huiswijnen die per glas verkrijgbaar zijn. Gastvrouw Astrid blijkt echter de beroerdste niet. Bij vrijwel elke gang komt ze op de proppen met twee of drie passende, alternatieven die niet op de lijst staan, maar die we toch kunnen proeven en per glas bestellen. Haar suggesties blijken schoten in de roos te zijn, waaronder een pinot noir uit Hongarije met volle toffee- en chocoladesmaak en een glas frisse droge wijn van de tokaji-druif uit datzelfde land.

    Service
    Die extra service geeft gasten het geruststellende gevoel dat ze serieus worden genomen en niet slechts een etende portemonnee zijn.
    We zouden haast vergeten dat we voor het eten komen, maar na de amuse zijn we weer bij de les: een stukje gerookte paling met yoghurt, mosterd, rode biet en een parfum van kerrie en nootmuskaat. Jammer dat het geen vol bord is.

    Menukaart
    Chef-kok Vermeulen heeft een moderne menukaart samengesteld, waarin de Franse keuken de basis vormt, maar bijvoorbeeld Thaise, Chinese en Japanse invloeden duidelijk merkbaar zijn. Zijn vertaling van sashimi van (Noorse) zalmfilet: dikke stukken rauwe zalm gemarineerd in Kikkoman, mayonaise van vadouvan-olie, komkommer en wat sesamkletskopjes. Dat zijn Japan, India, Frankrijk en Noorwegen op één bord.
    Het andere voorgerecht is ook fusion: een loempiaatje vol gekonfijte eendenbout en een terrine van dun gesneden eendenborst, eendenlever en venkel met een paar druppels hoisinsaus als smaakmaker: een Bergse variant van Pekingeend.


    ‘Zo gek als in de Randstad’, zegt Vermeulen het niet te kunnen maken op het bord, daar is de lokale markt te klein voor, maar hij houdt van wat avontuur. Hij kiest niet voor de zekere, ouderwetse ossenhaas maar diamanthaas van het Simmental-rund, ook wel jodenhaas of schouderhaas genoemd. In het hoofdgerecht met zacht gegaarde witlof, pastinaak en truffel verwerkt hij ook oesterzwammen uit Bergen op Zoom. Ze komen van het biobedrijfje Waste to Taste dat de paddenstoelen kweekt in Bergse kelders op koffiedrap van Bergse cafés. Niet dat we het er nou meteen aan af proeven, maar ze zijn lekker en lokaler kan niet.


    Ter compensatie heeft de vis een veel grotere carbon print: skrei uit Noorwegen. Zonder twijfel de lekkerste, stevigste en smakelijkste kabeljauw die verkrijgbaar is. De forse moot is perfect gegaard en ligt op een smakelijke basis van zuurkool en saus van Savoramosterd. Soms is wat van ver komt echt goed.


    We smullen nog van acht stukjes Hollandse kazen en een huisgemaakte decompositie van tiramisu. Dat doen we in een eeuwenoud, historisch pand met hoge muren, balkenplafonds en houten vloeren.
    Tafelgenoot omschrijft de setting als ‘romantisch, rustiek en eigentijds’. Er is hier niks mis.

    Oordeel: goed
    Gerechten: ****
    Bediening: ****
    Entourage: ***
    Huiswijn: ****
    Prijs/Kwaliteit: ***

    De Rekening
    1 gin: 10,00
    1 glas kirr royal: 7,50
    2 3-gangenmenu's: 70,00
    1 keer kaas is menu: 5,00
    1 fles Sourcy: 5,50
    1 glas tokaji dry: 6,00
    1 glas pinot noir: 6,00
    1 glas Chansac: 5,00
    1 glas Gayda: 5,00
    Totaal euro: 122,00

    Restaurant 't Spuihuis, Spui 1, Bergen op Zoom, tel.: 0164-233196,

    www.spuihuis.nl

    Open van maandag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 14.00 uur en van 18.00 uur tot 21.30 uur.

    Zaterdag van 18.00-21.30 uur en zondag van 12.00-21.30 uur.

     

    Locatie

    Locatie
    Open locatie in Google Maps