article
1.6676706
HOOGSTRATEN - Pure producten, geserveerd vanuit een half open keuken. 'Laat de keuze aan ons. Wat vandaag op zijn best is, komt op tafel'. Nog nooit zo goed gegeten', concludeert mijn gaste. "Heerlijk was het hè." "Nou, inderdaad, en ook echt álles lekker."
Koken met je buik, ofwel: Resto Lewis in Hoogstraten
HOOGSTRATEN - Pure producten, geserveerd vanuit een half open keuken. 'Laat de keuze aan ons. Wat vandaag op zijn best is, komt op tafel'. Nog nooit zo goed gegeten', concludeert mijn gaste. "Heerlijk was het hè." "Nou, inderdaad, en ook echt álles lekker."
http://www.bndestem.nl/extra/eten/koken-met-je-buik-ofwel-resto-lewis-in-hoogstraten-1.6676706
2016-11-25T08:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6676707.1480006340!image/image-6676707.JPG
Breda,Culinair,eten,eetrecensie,hermes
Eten
Home / Extra / Eten / Koken met je buik, ofwel: Resto Lewis in Hoogstraten

Koken met je buik, ofwel: Resto Lewis in Hoogstraten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chef-kok en eigenaar Thomas Snijders serveert de gerechten uit in zijn Resto Lewis. Joyce van Belkom/Pix4Profs
  HOOGSTRATEN - Pure producten, geserveerd vanuit een half open keuken. 'Laat de keuze aan ons. Wat vandaag op zijn best is, komt op tafel'. Nog nooit zo goed gegeten', concludeert mijn gaste. "Heerlijk was het hè." "Nou, inderdaad, en ook echt álles lekker."

  Voor wie denkt dat ik met het verslag van deze conversatie in de auto, terug van Hoogstraten naar Breda, al het gras voor eigen voeten heb weggemaaid: dat is juist!

  We waren twee uur eerder voor een lunch binnengestapt bij Resto Lewis, ook wel aangeduid als een 'bistronomische hotspot' aan de Vrijheid in het Belgische Hoogstraten. Lewis, genoemd naar de eerstgeborene van chef Thomas Snijders, maar dat bleek een meisje (Liv) te zijn. Mijn gaste was met dat idee gekomen. Ze had er een week eerder voor het eerst geluncht en oh, wat was dat een feest geweest.

  Allergieën
  Ze wordt direct bij binnenkomst herkend door gastheer Mathias Francken. Wat op zich al heel attent is, ware het ook nog eens dat hij weet wat ze at, dronk én wat ze vanwege een dieet niét eet. Ook in België, bevestigt hij, is er een toename van het aantal mensen dat vanwege diëten en allergieën beperkt is in wat culinair kan.

  De kaart is zó overzichtelijk, en cryptisch bijna, dat we er enige hulp bij nodig hebben. Francken legt het op ons verzoek nog eens uit. Het 'Lewis menu' (samen delen, vijf gangen) laten we vanwege voornoemd dieet maar even voor wat het is.

  Francken vertelt over de vangst van de dag: griet en kingkrab. De keuze voor het hoofdgerecht hebben we daarmee beiden snel gemaakt. Vooraf beveelt de gastheer de mosseltjes en de coquilles aan. Mijn gaste kiest niet voor rauw, maar voor gebakken.

  Of we wat willen drinken? Ik vraag om een chardonnay. Oké, zegt Francken, om daarna bijna plagerig te zeggen: "We hebben geen chardonnay." Dus wordt het op zijn advies een arinto van het wijnhuis Quinta da Murta. Arinto is een witte druivensoort uit Portugal.

  Varkensrillette
  Het warme brood met knapperige korst wordt vergezeld door gezouten boter en rillette van varken. Een mooi begin van deze middag.

  'De focus op producten', is één van de basisprincipes van chef Snijders, die dat direct in zijn voorgerechten toont door alle liflafjes of wat verder zoal afleidt, weg te laten. Mijn gaste krijgt een kommetje met drie mooie grote kakelverse coquilles in een gerookte boterjus met knoflook (denkt ze te proeven) en stukjes hazelnoot.

  Aan mijn kant zijn de mosseltjes geserveerd in een boterjus met knolselderijblad en een vleugje limoen. Moules de Bouchots zijn het, om precies te zijn. Wat kleinere, maar zeker ook fijne mosseltjes uit Frankrijk.

  Omdat ik mag proeven moet ik mijn gaste gelijk geven: nooit, of toch zeker zelden, aten we coquilles zo zacht, zalig en zo goed gebakken.

  Geen linnen
  We kunnen zo de open keuken in kijken. Daar zien we ook de broer van Mathias, Leander, aan het werk. Met evenveel plezier als de chef zelf. De sfeer in het restaurant is ontspannen en niet al te formeel. Op de tafels geen linnen. De akoestiek laat voor de wat minder goed horenden onder ons iets te wensen over. De stoeltjes zitten comfortabel.

  Ik koos voor de kingkrab, mijn tafelgenote voor de griet. Voor die griet geldt hetzelfde als voor de Sint-Jacobsvruchten: zeldzaam goed, vers én uitstekend bereid.

  Nee, de kingkrab kwam bevroren in Hoogstraten aan. Gevangen in de Beringzee en daar direct ingevroren. Je kunt ze levend laten overkomen, maar dan betaal je negentig euro per kilo, vertelt onze gastheer. Er zijn restaurants die er voor de show in een aquarium hebben zitten, maar als je die bestelt krijg je toch zijn diepgevroren soortgenoot, verklapt hij

  Het krabvlees is los uit de poten gesneden, dus we hoeven niet in gevecht. Wat een verschil, deze verse variant met wat doorgaans als 'krab' wordt voorgeschoteld.

  Groentegod
  Groenten zijn bij Lewis overigens eerder hoofd- dan bijzaak. Zo gaat de griet vergezeld van een puree van spinazie, boerenkool en bouillon. Bij onze hoofdgerechten krijgen we schaaltjes met gebakken knolselderij en worteltjes, maar dan wel zó bereid dat 'groentegod' Alain Passard er zijn handtekening onder zou willen zetten.

  Aardappeltjes, in de schil en gefrituurd, het is allemaal even áf.

  En dan hebben we nog onze desserts tegoed: citroen merengue met speculaas en rode bosvruchten voor de tafelgenote en voor mij een granité van mandarijn (schilferijs met een scheutje wodka), een crunch van zandkoek, merengue van yoghurt en Griekse yoghurt met vanille. Wij strijden: wie heeft de lekkerste toet?

  Toegegeven, ook de rekening is niet mis, maar wát hebben wij hier vanmiddag genoten! Chef-kok en eigenaar Thomas Snijders vindt groenten geen bijzaak. Integendeel.

  BEOORDELING

  Voorgerecht 9,5
  Hoofdgerecht 9
  Nagerecht 9
  Prijs/kwaliteit 8
  Sfeer 9
  Bediening 9
  Wijnen 8,5

  ​Totaal 9 -


  REKENING

  Coquilles € 20,00
  Mosselen € 17,00
  Vangst van de dag € 58,00
  Granité € 9,00
  Bostaart € 9,00
  Wijn (5x) € 30,00

  Totaal € 143,00