article
1.6433813
BREDA - Breda heeft een Ethiopisch restaurant. Voor bewoners van de Heuvel, maar ook voor gasten van 'buiten'.
Ethiopisch restaurant Walia is een aanwinst voor Breda
BREDA - Breda heeft een Ethiopisch restaurant. Voor bewoners van de Heuvel, maar ook voor gasten van 'buiten'.
http://www.bndestem.nl/extra/eten/ethiopisch-restaurant-walia-is-een-aanwinst-voor-breda-1.6433813
2016-09-24T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6433812.1474633480!image/image-6433812.JPG
Nederland,Culinair,breda,hermes
Eten
Home / Extra / Eten / Ethiopisch restaurant Walia is een aanwinst voor Breda

Ethiopisch restaurant Walia is een aanwinst voor Breda

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Marc (rechts) en Tien Schellekens uit Breda eten regelmatig met hun dochter Tsedale (6 jaar) in Ethiopische restaurants, omdat Tsedale daar oorspronkelijk vandaan komt. Ze zijn heel blij dat er nu ook een Ethiopisch restaurant in hun eigen woonplaats Breda is. Else Loof/Pix4Profs
  BREDA - Breda heeft een Ethiopisch restaurant. Voor bewoners van de Heuvel, maar ook voor gasten van 'buiten'.

  Je hebt mensen die niet eten wat ze niet weten en de categorie voor wie het niet 'vreemd' en exotisch genoeg kan zijn. Omdat wij ons tot die laatste groep rekenen, hebben we gereserveerd bij het Ethiopische restaurant Walia (een beschermde bok) in Breda, dat nu twee maanden open is.

  Twaalf jaar geleden vestigden eigenaars Elias en Emma Robi zich in Breda. Hij heeft nog twee bedrijven, háár droom was het een restaurant te beginnen. Zo geschiedde. Het paar wil Breda de eigen cultuur leren kennen. Eten is een beleving. Dat zéggen ze niet alleen, maar dat stralen ze in alles uit. Ze hopen dat we ons 'een klein beetje in Ethiopie wanen' zodra we binnenstappen.

  Het restaurant geniet nog weinig bekendheid. Er zijn deze (snoeihete) avond maar twee tafeltjes bezet, terwijl Walia wel honderdvijftig gasten zou kunnen herbergen. Gastvrouw Bo Vermeulen, hartelijk en spontaan, neemt alle tijd om ons rond te leiden en voor te lichten over alles wat Ethiopie in het algemeen en Walia in het bijzonder te bieden heeft.

  We gaan buiten zitten, met uitzicht op de Heuvelstraat. Je kunt nóg leuker zitten, maar ja, stelt Bo nuchter vast: "In de binnenstad zijn de huren vele malen hoger." We zeggen haar dat we ons graag laten verrassen en ze reageert met een huppeltje. Alsof er wat haar betreft niets leuker is dan dat.

  Terwijl het uit Ethiopie afkomstige drietal in de keuken zich voorbereidt, krijgen wij brood met berbere, een specerijenmengsel, hier gecombineerd met ui en tomaat, dat een belangrijke rol speelt in de Ethiopische keuken. De kruiden haalt Robi uit zijn vaderland. Omdat het hiér, 'gewoon', niet te krijgen is, neem ik me vast voor een dealer te zoeken. Wat een heerlijk begin van de avond.

  Onze handen worden aan tafel gewassen met water en citroen. We gaan namelijk traditioneel met onze handen eten. Voor wie dat te spannend of avontuurlijk is, is er ook de keuze voor mes en vork. Met schone handen scheuren we steeds een stukje van de injera (pannenkoekachtig brood) af en gebruiken dat om hapjes vlees en groenten te nemen. Van een schaal die we samen delen.

  Ik smul van de zegni (rundvlees in een pittige saus, rijk aan kruiden) en tebs (in mijn geval lamsvlees met verse paprika en ui) aan 'mijn' kant van de tafel. Mijn gaste, vegetarier, heeft miser wot en atekilt wot gekregen. Voor wie dat niet kent: dat zijn rode linzen in een saus en een combinatie van gekookte aardappel, sperziebonen, wortel en pompoen. Al die gerechten, legt kokkin Emma Robi uit, worden niet bereid in olie, maar in boter, waaraan diverse verse kruiden worden toegevoegd.

  Met mensen die niet zo goed tegen pittig kunnen, houdt de keuken rekening, al laat de chef haar oren zeker niet naar de Hollandse smaak hangen. Maar wie niet van kruiden houdt, kan beter een blokje om gaan.

  Het reinigingsritueel wordt herhaald, dit keer met zeep. We genieten na en worden blij verrast met een lage rekening. Walia: wat een aanwinst is dát voor de stad.

  BEOORDELING

  Voorgerecht: 8,0
  Hoofdgerecht: 8,5
  Nagerecht: nvt
  Prijs/kwaliteit: 8,2
  Bediening: 8,5
  Sfeer: 7,0
  Drank: 7,5
  Eindscore: 8,0

  ADRES

  Ethiopisch Restaurant Walia
  Heuvelstraat 144 in Breda
  076-5217879
  www.walia.nl

  Openingstijden:
  woensdag t/m vrijdag: 16.00 - 23.00 uur,
  zaterdag en zondag: 13.00 - 23.00 uur.

  Walia

  door op NaN undefined NaN

  Breda heeft een Ethiopisch restaurant. Voor bewoners van de Heuvel, maar ook voor gasten van 'buiten'. Wát een aanwinst voor de stad.

  4