article
1.6470994
TILBURG - Hofstede de Blaak in Tilburg werd eerder dit jaar uitgeroepen tot beste prijs- kwaliteit-restaurant.
Culinair in de watten gelegd bij beste prijs/kwaliteit-restaurant van Nederland
TILBURG - Hofstede de Blaak in Tilburg werd eerder dit jaar uitgeroepen tot beste prijs- kwaliteit-restaurant.
http://www.bndestem.nl/extra/eten/culinair-in-de-watten-gelegd-bij-beste-prijs-kwaliteit-restaurant-van-nederland-1.6470994
2016-10-01T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6470990.1475240259!image/image-6470990.JPG
Nederland,Culinair,tilburg,hermes
Eten
Home / Extra / Eten / Culinair in de watten gelegd bij beste prijs/kwaliteit-restaurant van Nederland

Culinair in de watten gelegd bij beste prijs/kwaliteit-restaurant van Nederland

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Een fijne ambiance op het terras van Hofstede de Blaak. foto's Joris buijs/beeld werkt
    TILBURG - Hofstede de Blaak in Tilburg werd eerder dit jaar uitgeroepen tot beste prijs- kwaliteit-restaurant.

    We krijgen een ronde tafel in de jachtkamer, een mooie plek om te dineren. Het interieur is klassiek zonder stijf te zijn. Het ruime beschutte terras van het oude Engelse landhuis lonkt; was het weer beter geweest dan waren we daar neergestreken.

    We bestellen beiden een glas cava en wachten op de kaart. Nog vóór we die krijgen, komt de eerste verrassing al: het kletskopje gevuld met gebrande pindacrème doet ons meteen verlangen naar meer. De keuze is snel gemaakt. We gaan ieder voor een andere variant van het aantrekkelijk geprijsde Hofstede de Blaakmenu. We nemen vier gangen, zo kunnen we van alles proeven.

    Zodra de bestelling richting keuken is, krijgen we nóg twee amuses: een mooi opgemaakt hapje van watermeloen met quinoa, inktvis en mozzarella, verfijnd en fris van smaak. Daarnaast een smeuïge bereiding van tomaat, chorizo en geitenkaas. Wat een traktatie.

    Aan de overkant van de tafel komt een knap bord met een bijzondere smaakcombinatie van eendenlever, peer, witlof, stukjes hazelnoot, toefjes gembermarmelade en een saus van gember. Die gember geeft het gerecht een spannende toets die de andere smaken tóch niet overheerst. Het gerechtje klopt helemaal. Ik krijg de salade van kabeljauw, wat pittige tomaat, avocadocrème, een krokant koekje van tomaat, flinterdunne plakjes radijs en grapefruitjus. De compositie is zacht, lichtpittig, romig en knapperig tegelijk. Beide borden zijn prachtig opgemaakt. Enige minpuntje is het schaaltje van mijn gerecht. Mooi aardewerk, maar de diepte zorgt voor gehannes met het bestek.

    Bij het tussengerecht wéér twee plaatjes van borden; ze besteden in de keuken veel aandacht aan de opmaak. Maar de smaken moeten ook kloppen. En dat doen ze. We kunnen nergens een fout in de gerechten ontdekken. Mijn gerecht is een gewaagde combinatie van buikspek met daarop twee stukken gerookte paling, doperwtencrème en een zoetzure jus van kalamansi (een limoenachtige vrucht). De koud geserveerde Nieuw-Zeelandse Pinot Noir past er prima bij. Mijn tafelgenoot heeft tortellini met gamba's, beetgare aubergine, Parmezaanse kaas en basilicum. Die wordt op een nog hoger plan getild door de schaaldierenjus. Dat vraagt om een wijn die dat aankan, en dat lukt de aromatische Viognier Joie de Vivre wonderwel.

    Zeven dagen per week zit het hier vol. En dat verbaast ons niets. Chef-kok Angelo Autiero laat bij het hoofdgerecht wederom zien wat hij in zijn mars heeft, door mijn runderstaartstuk botermals en perfect gegaard te serveren en het vetrandje eraan te laten zitten. Een dikke pluim. De gebakken zeewolf krijgt ook applaus, vooral door de lekkere combinatie met de geroosterde gele paprika. We voelen ons in de watten gelegd door zo veel luxe, gang na gang. De passende wijnen worden steeds ruim op tijd bijgeschonken. Het geserveerde bakje friet is overbodig.

    We sluiten af met een dessert van appel met gezouten karamel, citroen en vanille voor mij. De appel komt als ijskogel en als gelei. Fris en origineel. Mijn tafelgenoot krijgt vier verschillende stukjes boerenkaas met abrikozenjam, stroop en sneetjes kletzenbrood. De koffie komt met drie friandises: een zelfgemaakt bokkenpootje, frisse boterkoek en een blokje gezouten karamel, die op je tong smelt.

    De rekening valt enorm mee, zeker voor zo'n kwalitatief hoogstaand diner.

    BEOORDELING

    Voorgerecht: 9,7
    Hoofdgerecht: 9
    Nagerecht: 8
    Prijs/kwaliteit: 9,5
    Bediening: 8
    Sfeer: 8,5
    Drank: 8
    Eindscore: 8,9

    REKENING

    2 x glas cava €9
    1 x keuzemenu €31,50
    1 x keuzemenu (ander tussengerecht) €34,50
    3 x glas wijn €16,50
    1 x glas bob arrangement €3,50
    2 x koffie en espresso met friandises €5,80
    Totaal: €100,80

    ADRES

    ​Restaurant Hofstede de Blaak
    Dussenpad 1-3
    Tilburg
    telefoon 013 463 88 99
    hofstededeblaak.nl
    lunch: 12.00 - 15.00 uur,
    diner: 17.30 - 22.00 uur

    Hofstede de Blaak

    door op 1 oktober 2016

    Hofstede de Blaak in Tilburg werd eerder dit jaar uitgeroepen tot beste prijs- kwaliteit-restaurant.

    5