article
1.6334146
OOSTERHOUT - Een knus tentje dat de basisprincipes van de keuken én de gastvrijheid beheerst: een plek om te koesteren.
Bij restaurant Yati in Oosterhout voel je je snel thuis
OOSTERHOUT - Een knus tentje dat de basisprincipes van de keuken én de gastvrijheid beheerst: een plek om te koesteren.
http://www.bndestem.nl/extra/eten/bij-restaurant-yati-in-oosterhout-voel-je-je-snel-thuis-1.6334146
2016-09-03T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6334148.1472825381!image/image-6334148.JPG
Nederland,Culinair,eten,eetrecensie,hermes
Eten
Home / Extra / Eten / Bij restaurant Yati in Oosterhout voel je je snel thuis

Bij restaurant Yati in Oosterhout voel je je snel thuis

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De rijsttafel bij Yati is dik in orde. Die biedt de volle smaken waar je op hoopt in een Indonesisch restaurant. foto Edwin Wiekens/pix4profs
  OOSTERHOUT - Een knus tentje dat de basisprincipes van de keuken én de gastvrijheid beheerst: een plek om te koesteren.

  Het klinkt exotisch en mysterieus: Pondok Makan Yati. Maar feitelijk betekent het niets meer dan 'eethuis Yati'. Het knusse restaurant met deze naam, aan de Oosterhoutse Heuvel, heeft zich gespecialiseerd in de Javaanse keuken.

  Bij Yati voel je je snel thuis, dankzij de attente en sympathieke medewerkers. De inrichting is wat donker, maar sfeervol: met veel hout, rieten lampen en hier en daar een vrolijk kleuraccent. Wij kiezen voor een plekje op het kleine terras, om de laatste stralen van de avondzon op te vangen. Met uitzicht over een prachtplein dat helaas vooral wordt ingezet als parkeerplaats.

  Je kunt in dit Oosterhoutse eethuis je eigen maaltijd samenstellen uit losse gerechtjes, maar het is makkelijker om voor een rijssttafel te kiezen. We kiezen voor de eenvoudigste variant: de rijsttafel Yati, met gerechtjes als daging rendang (gesmoord rundvlees), gado gado , babi ketjap en pisang goreng (gebakken banaan). Het blijkt geen enkel probleem om enkele vleesgerechtjes in te ruilen voor diervrije opties, zodat deze rijsttafel beter geschikt wordt voor vegetariërs. Overigens staat er ook een volledig vegetarische rijsttafel op de kaart. En kleinere rijsttafeltjes voor kinderen.

  Bij de Aziatische keuken past bier in de regel beter dan wijn, dus bestel ik een Amerikaanse Goose Island IPA: fris en aangenaam bitter, met een zweem van kruiden. Een prima match met het eten dat even later op tafel verschijnt. Al smaakt de prima huiswijn die mijn tafelgenote bestelde er ook heel behoorlijk bij.

  De Javaanse keuken is een relatief milde tak van de Indonesische eetcultuur, vaak eerder zoet dan pittig. Alleen de nasi blijkt bij Yati aan de stevig gekruide kant. Zo spicy zelfs, dat hij de andere gerechtjes op tafel volledig overstemt. Da's jammer, maar ook maar een klein minpuntje in een rijsttafel die verder dik in orde is. We treffen de volle smaken waar je op hoopt, in een Indonesisch tentje. Wisselende combinaties van ketjap, kokos, goede sambal en verse kruiden. Geen sterrenniveau; gewoon goed, eerlijk, smakelijk eten.

  We krijgen bovendien meer dan genoeg om na het eten voldaan achterover te zakken. Toch bestellen we nog een nagerechtje. Mijn tafelgenote vindt haar spekkoek oké; ze heeft hem weleens beter gegeten. Ik kies voor Es Campur: een verfrissend gerecht dat het midden houdt tussen een drankje en een dessert. Ik proef crushed ice met rozensiroop, kokos, gecondenseerde melk. Onderin het glas vers fruit, de Indonesische gelei daluman en avocado. Fris en subtiel, maar misschien iets te exotisch voor de gemiddelde Brabander. Een Dame Blanche kun je bij Yati trouwens ook gewoon krijgen, dus sla het dessert er vooral niet voor over.

  Na een meer dan aangename maaltijd brengt de vriendelijke serveerster ons de rekening: voor minder dan 80 euro hebben we met z'n twee zeer uitgebreid, gezellig en lekker gegeten. Hier komen we terug.

  BEOORDELING

  Voorgerecht: ntv
  Hoofdgerecht: 7+
  Nagerecht: 7
  Prijs/kwaliteit: 7,5
  Bediening: 8+
  Sfeer: 8
  Drank: 7,5
  Eindscore: 7,6

  REKENING

  2x rijsttafel Yati 39,50
  Spekkoek 8,75
  Es campur 7,75
  Spa rood 2,10
  Ice tea green 2,40
  Goose IPA 3,95
  2x witte wijn 6,80
  Goose 312 3,50
  Thee 2,10
  Cappuccino 2,30
  Totaal 79,15

  ADRES

  Pondok Makan Yati
  Heuvel 3 Oosterhout
  Admin@pondokmatan.nl

  Het restaurant is van dinsdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 22.00 uur, op maandag van 13.00 uur tot 22.00 uur.

   

  Yati

  door op 3 september 2016

  Een knus tentje dat de basisprincipes van de keuken én de gastvrijheid beheerst: een plek om te koesteren.

  3