article
1.6405167
Zo werd het toch nog de week van Diederik Stapel. Niet vanwege diens, ongetwijfeld boeiende, nieuwe boek. Wel door het verbazingwekkende gerotzooi bij de NHTV in Breda, waar hij eerst wel en daarna toch weer niet aan de slag mocht.
Column: NHTV-blunder
Zo werd het toch nog de week van Diederik Stapel. Niet vanwege diens, ongetwijfeld boeiende, nieuwe boek. Wel door het verbazingwekkende gerotzooi bij de NHTV in Breda, waar hij eerst wel en daarna toch weer niet aan de slag mocht.
http://www.bndestem.nl/extra/columns/column-nhtv-blunder-1.6405167
2016-09-16T21:44:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6039946.1482427648!image/image-6039946.jpg
Nederland,Geestelijk leven,column,hermes
Columns
Home / Extra / Columns / Column: NHTV-blunder

Column: NHTV-blunder

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Zo werd het toch nog de week van Diederik Stapel. Niet vanwege diens, ongetwijfeld boeiende, nieuwe boek. Wel door het verbazingwekkende gerotzooi bij de NHTV in Breda, waar hij eerst wel en daarna toch weer niet aan de slag mocht.

  Stapel zelf valt in dit geval eens weinig te verwijten. NHTV-topman Hein van Oorschot wel. Die blunderde door van begin af aan de indruk te wekken dat hij een vriend aan een baantje hielp. Niet alleen omdat hij Stapel nog kende van de Tilburgse universiteit. Ook doordat hij voor de oud-hoogleraar doodleuk een nieuwe functie bedacht: onderzoeksadviseur.

  Alsof Stapel niet juist op dat gebied vreselijk in de fout was gegaan door allerlei gegevens bij elkaar te verzinnen. Dacht de hogeschoolbaas écht dat zoiets lekker zou vallen bij zijn personeel? 'Ja, we vinden jouw onderzoekswerk prima hoor, maar zou het niet fijn zijn als je een beetje werd begeleid door een stelselmatige fraudeur?'

  Stapel heeft geen moord gepleegd. Maar om nu te doen alsof hij een klein, lullig foutje maakte, is ver bezijden de waarheid. Hij was gewoon een oplichter. Door data uit zijn duim te zuigen, benadeelde hij de wetenschap ('zie je wel, ze doen maar wat'), allerlei mensen die met hem werkten en de gebruikers van zijn bij elkaar gejokte onderzoeksresultaten.

  En zeker, iedereen verdient een tweede kans. De vraag is wel of hetzelfde vakgebied daarbij verstandig is. De stratenmaker die een verkeerde tegelsoort gebruikt, kan vast weer een keer stenen gaan leggen. Maar ik denk niet dat de politiemol die geheimen doorspeelde aan criminelen na zijn straf opnieuw agent wordt.

  Van Oorschot stelde het belang van de resocialisatie van een oude bekende boven dat van zijn personeel. Terwijl hij pal zou moeten staan voor zijn medewerkers, zijn kapitaal, schoffeert hij ze. Ik hoop voor de NHTV-baas dat zij hem een tweede kans geven.