article
1.6430931
Gggggggggggggggg! ‘Goed blijven oefenen op je harde ‘g’, zei ik tegen mijn oudste zoon toen hij eens van de basisschool was thuisgekomen met een zachte g.
Column: Ggggggg
Gggggggggggggggg! ‘Goed blijven oefenen op je harde ‘g’, zei ik tegen mijn oudste zoon toen hij eens van de basisschool was thuisgekomen met een zachte g.
http://www.bndestem.nl/extra/columns/column-ggggggg-1.6430931
2016-09-22T20:44:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6039952.1463994371!image/image-6039952.jpg
Nederland,Politiek Lokaal,columns,column,hermes
Columns
Home / Extra / Columns / Column: Ggggggg

Column: Ggggggg

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Gggggggggggggggg!
  ‘Goed blijven oefenen op je harde ‘g’, zei ik tegen mijn oudste zoon toen hij eens van de basisschool was thuisgekomen met een zachte g.

  Wat bezielde mij? Waarom moest mijn in Brabant geboren zoon zo nodig een harde ‘g’ hebben, in plaats van de zachte variant?
  Om te beginnen ben ik zelf in Rotterdam geboren. In een familie met een hele harde. Als je eigen kind dan met een zachte ‘g’ thuiskomt, is de instinctieve emotie te vergelijken met die van een moederleeuw die haar welpen ineens hoort tjilpen.
  Het gaat veel verder dan dat. Op mijn opleiding radiojournalistiek, kregen studenten in wiens uitspraak ook maar het kleinste beetje dialect doorklonk, meteen het telefoonnummer van een logopedist. De boodschap was, dat je het anders op de radio wel kon schudden. Er was geen student die daarover in discussie ging. We namen het allemaal aan.
  Ik ben inmiddels ietsje ouder en wijzer, en heb allang geen moeite meer met zachte g’s of Zeeuws klinkende uien. Elke streek geeft ons Standaardnederlands extra warmte, een charmant tikje eigenheid.
  Nu blijkt uit onderzoek van Tilburg University dat het je zelfs 10 tot 15 procent salaris kan schelen als je dagelijks dialect spreekt. Plat praten heeft iets familiairs, wat in een officiële setting ongepast kan overkomen. Ook al klinkt er op je werk alleen een zweem van door, je kunt het blijkbaar beter niet te vaak doen. Alleen met je allerbeste vrienden of met je familie.
  Tilburg University heette trouwens een paar jaar geleden nog Universiteit van Tilburg. Maar misschien krijg je in de mondiaal opererende wereld van de wetenschap ook wel 10 tot 15 procent minder budget, als je als opleiding vasthoudt aan een authentiek Nederlandse naam.