Nieuwe eigenaren voor B&B Monument076

ETTEN-LEUR - Cynthia Dirks (38) en Mario Jongmans (43) zijn de nieuwe trotse eigenaren van Bed & Breakfast Monument076. Samen met hun dochters Alissa (9) en Celeste (7) hebben ze huis en haard in Capelle aan de IJssel verlaten en verruild tegen het karakteristieke monumentale pand aan de Oude Bredaseweg 10 in Etten-Leur. 'Het is allemaal heel erg snel gegaan. Baan opgezegd, pand gekocht, meer rust, minder stress en vooral doen wat ik echt leuk vind', vertelt Dirks in een zucht.

'We hebben dit helemaal niet zo gepland. Recent zeiden we nog tegen elkaar: we gaan nooit meer weg uit Capelle. We hebben een leuk huisje, ik een stevige baan in Den Haag, Mario een eigen installatiebedrijf in Breda, onze kinderen, kennissen en vrienden. Eigenlijk hadden we alles. Maar toch was ik niet helemaal happy. Ik heb 20 jaar gewerkt bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag, waar ik DNA-onderzoek deed rondom misdrijven. Ik was toe aan iets nieuws. Mario kwam op Facebook deze te koop staande b & b tegen. We scrollden door de foto's, raakten verrliefd en, tja, toen kwam alles in een stroomversnelling en ging het roer dus drastisch om. Heb ik een nieuwe uitdaging, meer ruimte voor mezelf, meer tijd voor de kinderen, Mario dichter bij z'n werk en z'n roots in de streek. Het voelt perfect. Los even van alle rommel en drukte waar we nu nog middenin zitten.'

Het gezin bivakkeert tijdelijk op de zolderkamer van de oude smederij. Sinds Kerst. 'We zijn gekomen als Hollanders en wakker geworden als Brabanders', zegt Dirks. In het woonhuis is het een komen en gaan van werklieden, die het de komende paar weken een kleine facelift gaan geven. De kamers zijn gevuld met verhuisdozen. Jongmans: ''We starten de b & b per 1 februari gewoon door, met vooralsnog twee kamers. Veel gaat er niet veranderen. De smaak van de vorige eigenaren, Karin en Jeroen van der Schenk, is ook wel zo'n beetje onze smaak. Om die reden zijn we natuurlijk ook enthousiast geworden over het pand, de tuin, 'het straatje' en de prachtige ruime kamers. Karakter en sfeer zijn geweldig. Evenals de reviews. We schenken er straks onze eigen jus overheen.'

Dirks wil veel gaan werken met streekproducten, rechtstreeks van boer en tuinder. En met koffie. 'We zijn daarvoor meteen een cursus barista gaan volgen en hebben apparatuur gekocht voor allerlei soorten koffie. Ik wil straks ook zelf allerlei soorten jam gaan maken en samenwerken met lokale ondernemers. Dat kleine, dat kneuterige vind ik heel leuk. Couleur locale.'