Volledig scherm
Serie over de Oosterhoutse binnenstad, met deze keer de Markt. Links ijssalon ViaVia, rechts het terras van café De Beurs, en op de achtergrond de Sint-Jansbasiliek. Terras bij De Beurs was het enige op de Markt wat een beetje vol zat, vandaar deze hoek. © Johan Wouters

Serie binnenstad Oosterhout: de gezellige pleinen Markt en Heuvel

In aanloop naar de beslissende raadsvergadering over de binnenstad, is BN DeStem elke dag in een andere winkelstraat. Vandaag de laatste aflevering: 'de pleinen'

Op de hoek van de Heuvel en het Heuveleind prijkt sinds enkele weken een bijzondere muurtekening op een van de panden. Het is een initiatief van Lies Vervooren, eigenares van Tante Betje aan het Heuveleind. ,,Ik wilde de straat opleuken met iets dat symbool staat voor onze stad.''

Onder de cartoon staat de bekende Oosterhoutse uitspraak: 'Eerst eten'. ,,Dat past perfect bij de Heuvel, want er komt steeds meer horeca.'' Dan vervolgt ze enthousiast: ,,De Heuvel leeft. 's Ochtends vroeg zit ik vaak met mijn kopje koffie hier buiten voor de winkel te genieten van het ontwaken van de Heuvel.''

Shop local

Volledig scherm
'Ik geniet van het ontwaken van Heuvel', Lies Vervooren, eigenaresse van Tante Betje aan het Heuveleind. © Rijan Van Leest

Vervooren geniet van de kleine winkeltjes rond het centrum. Om haar klanten nog beter te kunnen informeren over speciale winkeltjes en straatjes, ontwikkelde ze samen met vormgeefster Heidi Rombouts het winkelgidsje Shop Local.

Daarin staan negentien bijzondere Oosterhoutse winkels. ,,Geen grote ketens, maar gepassioneerde lokale ondernemers.''

Ondernemers op en rondom de Heuvel hebben zich verenigd in de Heuvelkring. De vereniging focust zich op het behoud van het karakteristieke uiterlijk van het plein. ,,Met name de bomen, het plaveisel en de gebouwen zijn beeldbepalend'', weet Tony Topouzis, eigenaar van Perron en Il Vicino. De hardstenen pomp, die nu enigszins wordt gemaskeerd door geparkeerde auto's, gunt hij een prominentere plaats op het plein. ,,Op de Heuvel komen steeds meer goede restaurants. Dat zijn voor mij geen concurrenten, maar bedrijven die de aantrekkingskracht van het plein vergroten.''

Naast samenwerken noemt hij ook positief blijven als belangrijke eigenschap voor een ondernemer. En een beetje trots zijn op je stad kan ook geen kwaad. ,,Oosterhout is een prachtige stad, maar lang niet iedereen beseft hoe mooi het is om hier te ondernemen.''

Terrassen

Bij IJssalon Via Via aan de Markt is eigenaar Joep Slegers druk met het aanvullen van zijn ijsvoorraad. Inmiddels is hij bezig aan zijn dertiende seizoen op de Markt. Terwijl hij bakken ijs in de vriezer zet, schetst hij hoe het plein zich de afgelopen jaren positief heeft ontwikkeld. Met name over de nieuwe horecazaken en de opgeknapte terrassen is hij lovend. Hij heeft ook zo zijn ideeën over de binnenstad: ,,Ik denk dat het wat compacter mag. Arendshof is ooit neergezet toen het allemaal niet op kon, maar de tijden zijn veranderd.''

Erik Oomes, eigenaar van restaurant De Beren, beschrijft de Markt als het hart van Oosterhout. ,,Het wordt steeds gezelliger. De weekmarkt is iets opgeschoven, zodat veel terrassen kunnen blijven staan. Nu versterken ze elkaar.''

De gemeente zou wat hem betreft wat soepeler met sommige regels mogen omgaan. ,,Ik heb nu een luifel voor de zaak, maar het heeft lang geduurd voordat ik daar toestemming voor had. Veel klanten zitten en eten juist graag onder een luifel.'' Hij pleit hiermee niet alleen voor zichzelf. ,,Ondernemers moeten het zelf doen, maar samen bepaal je wel de sfeer op de Markt. De Markt ziet er nu heel wat aantrekkelijker en kleurrijker uit dan een paar jaar geleden.''

Lees ook de andere afleveringen van de serie: Arendshof, Arendstraat, Nieuwstraat, Keiweg, Kerkstraat en de aanloopstraten.