Frits van Dijk is een gluiperd. Een oplichter. En een lafbek

ColumnFrits van Dijk is een gluiperd. Een oplichter. En een lafbek bovendien. Misschien kent u Frits ook. Hij verstuurt vooral ’s nachts e-mailtjes en belooft gouden bergen. 

Die Frits... Zegt dat ie mijn adres heeft via een vriend die dankzij hem inmiddels kapitalen verdient. Welke vriend dat is, vertelt vrolijke Frits – ‘Beste John, ik ben er om jouw leven aangenamer te maken’ – er niet bij. Ook niet hoe hij dan wel aan mijn e-mailadres is gekomen. Maar ondertussen valt deze knurft mij bijna dagelijks lastig, kan ik mij op de een of andere manier niet afmelden voor zijn internetterreur en ben ik die ronkende teksten danig beu.

Volledig scherm
John Bas. © Richard Gesell

Dat hij zijn opleiding niet heeft afgemaakt, maar voor z’n lieve vader­­ en moeder miljoenen gaat verdienen. En of ik ook een basissalaris van 7.650 euro per maand wil? Om te beginnen. Met een bonussysteem­­. Thuis. Tussen de soep en de aardappelen door. Groetjes en tot snel. Als Fritsie – foto van een blond gekuifde jongeling – dat aan onze deur zou komen vertellen, kreeg hij hem op zijn neus, met een klein tikkie na.

Maar Frits bestaat niet. Het is een digitale babbeltruc van de Hollandse Methode, een club die ook in andere landen smerig spel speelt. Zo heet Frits in Zwitserland Max Fischer, maar heeft deze gluiperd dezelfde blond gekuifde kop. Het lijkt alsof hij een briljante baan voor luie thuiswerkers aanbiedt, maar het gaat om binaire opties. Ja, dat heb ik ook even opgezocht: dan moet je eerst geld geven­­ om later te weinig terug te krijgen. Zoiets. Je wordt er in ieder geval niet rijk mee. Daar zorgt Frits wel voor, de algemeen directeur die mij – omdat ik zo'n fijne vent ben – tienduizend euro uit eigen­­ zak aanbiedt als onze samenwerking niet het gewenste resultaat­­ en een van geluk huilende mevrouw Bas oplevert.

Die had mijn kersverse vriend overigens sneller door. ,,Als ze iets schrijven wat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo. Meteen deleten die handel.’’ Ze heeft gelijk. Maar als iemand weet waar Frits of zijn geestelijke vader precies uithangt, houd ik mij nog aanbevolen...