Volledig scherm
© AFP

Rusland woest op Verenigde Staten om neerhalen Syrische jet

Rusland stopt met een speciale communicatielijn met de Verenigde Staten die is bedoeld om conflicten in het luchtruim boven Syrië te voorkomen. Moskou reageert daarmee volgens persbureau TASS op het neerhalen van een Syrisch gevechtstoestel door de Amerikanen. 

Een Amerikaanse straaljager schoot onlangs een Syrisch vliegtuig uit de lucht. Dat toestel wierp volgens de Amerikanen bommen af in de buurt van stellingen van door de VS gesteunde strijders in Syrië. Zowel de Russen als de Amerikanen voeren bombardementen uit boven het Arabische land.

Het Russische ministerie van Defensie noemde het optreden van de VS vandaag een schending van de Syrische soevereiniteit en het internationale recht. Alle vluchten boven gebieden waar de Russische luchtmacht actief is in Syrië, zullen voortaan door Moskou worden gezien als legitieme doelwitten. Het departement dreigde 'alle doelen in de lucht op te sporen, waaronder vliegtuigen en drones van de coalitie, die ten westen van de rivier Eufraat worden aangetroffen'.

De door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat liet weten voorlopig geen punt te zetten achter de luchtsteun aan lokale bondgenoten. Een woordvoerder zei dat aanvullende maatregelen worden genomen om de veiligheid van medewerkers te garanderen.

Ook werken de VS aan het herstellen van de speciale communicatielijn met de Russen, zei een Amerikaanse militaire topfunctionaris. Generaal Joseph Dunford benadrukte dat er nog steeds contact is tussen het Amerikaanse commandocentrum voor luchtoperaties in Qatar en de Russische troepen in Syrië.

  1. Bedenk een naam voor dit zeldzame witte koalajong

    Bedenk een naam voor dit zeldzame witte koalajong

    Niks bijzonders toch, een koala die geboren wordt in Australië? Behalve dan als het pluizige diertje kan pronken met een witte vacht. Afgelopen maanden zagen in de Australia Zoo in Queensland twaalf koala's het levenslicht. Allemaal bruin, behalve eentje. In het wild ben je met zo'n speciale vacht een pechvogel, meldt de directeur van het Australia Zoo Wildlife Ziekenhuis in het Britse dagblad The Independent. Je kunt je immers niet camoufleren. Nee, dan ben je veel veiliger in de dierentuin. Nu alleen nog een bijzondere naam voor deze speciale koala. Australia Zoo vraagt op Facebook om suggesties.