Volledig scherm
Bredaas Museum. © Gemeente Breda

Woningen en horeca in pand Breda's Museum

BREDA - In het monumentale gebouw van het voormalige Breda's Museum moet een mix komen van woningen en 'licht dynamische functies'. Met dat laatste wordt onder andere gedoeld op horeca, een galerie, een hotel of een combinatie daarvan.

Dit blijkt uit de toelichting op de aanbestedingsprocedure voor de herontwikkeling van het gebouw, die de gemeente Breda donderdag is gestart. 

Verkoop

De gemeente verkoopt het gebouw aan de Parade (Chassé Park) omdat Breda's Museum is gefuseerd met MOTI tot Stedelijk Museum Breda. Het nieuwe museum gaat verder in het MOTI-gebouw in de Boschstraat, waardoor het pand aan de Parade vrij is gekomen.

De gemeente wil minstens 1,5 miljoen euro ontvangen voor het Rijksmonumentale pand, dat vroeger het hoofdcomplex was van de Chassékazerne. Breda streeft er naar het gebouw voor het einde van dit jaar verkocht te hebben. 

Huur

Van de woningen die in het museumgebouw komen, zou tenminste dertig procent in de categorie middeldure huur moeten vallen. Daarnaast mogen er ook dure huur- en koopwoningen gerealiseerd worden. De gemeente wil de koper van het gebouw niet verplichten er ook sociale huur te realiseren omdat dit 'de haalbaarheid van de herontwikkeling van het Rijksmonument niet ten goede komt'. 

Hoewel de gemeente niet uitsluit dat er alléén maar woningen komen, wordt de sterke voorkeur voor een mix van functies uitgesproken. 'Als onderdeel van de functiemix, kan bijvoorbeeld gedacht worden aan culinair hoogwaardige horeca in combinatie met een aantal sfeervolle thematische hotelkamers, een galerie, hoogwaardige designverkoop etc.' 

  1. At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    Het gerucht gaat al jaren: Elvis Presley zou in 1959 Breda bezocht hebben. De vandaag 40 jaar geleden overleden king of rock-'n-roll belandde vanwege zijn militaire dienstplicht in oktober 1958 in het Duitse Friedberg (Hessen): 407 kilometer verwijderd van Breda, waar de familie van zijn manager 'kolonel' Tom Parker woonde. Elvis, stapelgek op zijn eigen moeder, kon geen nee zeggen toen Parker hem vroeg een pakketje bij diens moeder af te geven, als hij toch 'in de buurt' was. Niemand wist op dat moment dat The Colonel een en dezelfde persoon was als Dries van Kuijk, in 1909 geboren in Breda, in een achterhuis tussen Vlaszak en Veemarktstraat. Zelfs zijn eigen familie niet.

In samenwerking met indebuurt Breda