Slechtvalken zitten nog te broeden op 4 eitjes in Bredase Luchtmachttoren

UpdateBREDA - De slechtvalken zitten nog steeds te broeden op hun vier eieren op de bovenste verdieping van het Luchtmacht hoofdkwartier in Breda. Uit een nieuwe video blijkt dat ze geringd zijn.

Volledig scherm
Slechtvalken broeden geringd op 4 eitjes in het nest boven op de Luchtmachttoren in Breda © Hans van Gasteren

Vorige week meldde BN DeStem al dat twee slechtvalken vier eitjes aan het uitbroeden in een speciale kast in de Luchtmachttoren.

Een rechtstreekse camerafeed is niet mogelijk, maar op het twitteraccount en Facebook-pagina van de Koninklijke luchtmacht verschijnenen regelmatig foto's of video's van de vogels. 

Zowel het mannetje als het vrouwtje bebroeden de eieren. Om de vier of vijf uur vindt er een wisseling van de wacht plaats. 

De eieren zijn naar schatting nu ongeveer 10 dagen bebroed. Gemiddeld duurt deze periode 30 dagen. De kleine valkjes worden ongeveer in de eerste week van mei verwacht.

Beide vogels zijn geringd,  met een aluminium ring van het vogeltrekstation en een kleurring. Het voordeel van kleurringen is dat ze makkelijker af te lezen zijn, waardoor we kunnen achterhalen waar de vogels vandaan komen. 

Wat Koninklijke Luchtmacht weet is dat de vrouw uit Duitsland komt, uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de code op de ring is goed te lezen. De man is in Nederland geringd, maar de letters zijn nog niet ontrafeld.

Lees hier meer: Slechtvalken broeden boven op Luchtmachttoren in Breda

Volledig scherm
Slechtvalken broeden geringd op 4 eitjes in het nest boven op de Luchtmachttoren in Breda © Hans van Gasteren
Volledig scherm
Slechtvalken broeden geringd op 4 eitjes in het nest boven op de Luchtmachttoren in Breda © Hans van Gasteren
  1. At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    Het gerucht gaat al jaren: Elvis Presley zou in 1959 Breda bezocht hebben. De vandaag 40 jaar geleden overleden king of rock-'n-roll belandde vanwege zijn militaire dienstplicht in oktober 1958 in het Duitse Friedberg (Hessen): 407 kilometer verwijderd van Breda, waar de familie van zijn manager 'kolonel' Tom Parker woonde. Elvis, stapelgek op zijn eigen moeder, kon geen nee zeggen toen Parker hem vroeg een pakketje bij diens moeder af te geven, als hij toch 'in de buurt' was. Niemand wist op dat moment dat The Colonel een en dezelfde persoon was als Dries van Kuijk, in 1909 geboren in Breda, in een achterhuis tussen Vlaszak en Veemarktstraat. Zelfs zijn eigen familie niet.

In samenwerking met indebuurt Breda