Volledig scherm
Ron Dirven bij de voormalige kosterwoning en het gastatelier van het van Goghhuis. Achter hem Denise Collignon, de huidige Artist in Residence. Foto: Joyce van Belkom/Het Fotoburo © Unknown

Provincie redt Van GoghHuis in Zundert

ZUNDERT - Het Van GoghHuis in Zundert is gered. Dat meldt een verheugde directeur Ron Dirven. Donderdag maakte de Adviescommissie Kunsten van de provincie Noord-Brabant bekend dat een onderdeel van het Van GoghHuis, het gastatelier, een subsidie van 80.000 euro krijgt voor dit en komend jaar.

Quote

Het voelt als een bliljk van waardering

Ron dirven, directeur Van Goghhuis

Eind 2016 besloot diezelfde provinciale commissie dat een algemene subsidieaanvraag van het Van GoghHuis van 320.000 euro voor vier jaar, niet werd gehonoreerd. Niet omdat de provincie het Van GoghHuis niet goed vond, integendeel. Maar, de pot met geld was al verdeeld over andere culturele instellingen. Het was eenvoudigweg op.

Er lag echter nog wel wat geld klaar voor startende cultuurinitiatieven. Het Van GoghHuis vroeg in dat kader opnieuw een subsidie aan. Dit keer voor het eigen gastatelier. ,,Zie het als een herkansing", zegt Dirven. Eén met succes. De subsidie is toegekend. ,,Het voelt als blijk van waardering."

De steun is geoormerkt en mag alleen worden gebruikt voor het gastatelier. Maar dat scheelt al zoveel in kosten, dat, wanneer het bedrag erbij wordt opgeteld dat inmiddels is binnengehaald met speciale acties, waaronder de kunstveiling die 28.000 euro opleverde, het gevaar voor het voortbestaan van het Van GoghHuis is geweken. 

  1. At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    Het gerucht gaat al jaren: Elvis Presley zou in 1959 Breda bezocht hebben. De vandaag 40 jaar geleden overleden king of rock-'n-roll belandde vanwege zijn militaire dienstplicht in oktober 1958 in het Duitse Friedberg (Hessen): 407 kilometer verwijderd van Breda, waar de familie van zijn manager 'kolonel' Tom Parker woonde. Elvis, stapelgek op zijn eigen moeder, kon geen nee zeggen toen Parker hem vroeg een pakketje bij diens moeder af te geven, als hij toch 'in de buurt' was. Niemand wist op dat moment dat The Colonel een en dezelfde persoon was als Dries van Kuijk, in 1909 geboren in Breda, in een achterhuis tussen Vlaszak en Veemarktstraat. Zelfs zijn eigen familie niet.

In samenwerking met indebuurt Breda