Eyecatcher van de Cultuurnacht: deze reusachtige emoticon.
Volledig scherm
Eyecatcher van de Cultuurnacht: deze reusachtige emoticon. © Hungry Castle

Kinderen uit voormalig azc Breda exposeren tijdens de Cultuurnacht

BREDA - Museumwaardige kunst waar het idee van een vluchtelingenkind in zit. Zo omschrijft Marja Reniers het project Kunstkameraden. Als organisator koppelde zij verschillende kunstenaars en kinderen aan elkaar. Daarvoor ging ze meerdere malen op bezoek bij het oude azc in Breda. "Het zijn allemaal kinderen die moesten vluchten uit hun eigen land."

Kunstkameraden
Afgelopen jaar hebben 50 kinderen deelgenomen aan Kunstkameraden. De begeleiding was altijd een-op-een, al ging de betrokkenheid van de begeleidende kunstenaars vaak verder dan alleen het kind. Ook zij gingen op bezoek in het azc en leerden op die manier de hele familie kennen. Met de ouders van het kind ontstond vaak een warm en blijvend contact.

De deelnemende kunstenaars komen allemaal uit Breda. Zij werden gescreend door de mensen van de Cultuurkantine. Marja: "Hun werk moet wel een bepaalde kwaliteit hebben en ook sociaal gezien is dit niet voor iedereen weggelegd." Een aantal kunstwerken is nog niet klaar.

Overzichtexpositie
Tien van de koppels zijn pas recentelijk aan het werk gegaan. Tijdens een overzichtsexpositie in het Van Abbemuseum in Eindhoven zijn later dit jaar alle werken te zien. In Breda hangen 41 werken op de expositie in het Apollo Hotel.

Eén van de kinderen, Omar, heeft ervoor gekozen om op een andere manier creatief betrokken te zijn bij Kunstkameraden. Hij gaat koken tijdens de Cultuurnacht. Hij verzorgt samen met hotelkok Yoshua de hapjes tijdens de expositie. In elk geval kookt hij een Syrisch gerechtje: gehakt met bulgurdeeg.

Gedeputeerde Henri Swinkels opent om 19.00 uur de expositie. Later op de avond komt ook de kinderburgemeester een kijkje nemen.

Kunstkameraden. Vrijdag 27 januari in het Apollo Hotel, Breda. De Cultuurnacht begint om 19.00 uur.