Volledig scherm
Dennis Elbers en wethouder Marianne de Brie. © EDWIN WIEKEKENS

Graphic Design Festival verandert van naam en opzet

BREDA - Het Graphic Design Festival in Breda krijgt een nieuwe naam: Graphic Matters. Ook de opzet verandert. Waar de activiteiten bij de voorgaande vijf edities op verschillende locaties in de stad verspreid waren, wordt het festival nu meer op één centrale plek gehouden. 

De nieuwe naam (vrij vertaald: Grafisch ontwerp doet er toe)  is volgens de organisatie 'een korte, internationaal aansprekende naam die de waarde van grafisch ontwerp in onze maatschappij benadrukt'. 

Het tweejaarlijkse festival omvat onder andere exposities, talkshows, workshops en rondleidingen. Dit jaar wordt het gehouden van 22 september tot en met 22 oktober. 

Festival-directeur Dennis Elbers wil nog niet zeggen welke centrale locatie in beeld is. "We zijn in vergaande onderhandeling over een aansprekende plek dicht bij het centrum, waar we zowel binnen als buiten het festival kunnen houden."

Het werken vanuit één locatie heeft meerdere voordelen. "Veel bezoekers blijken het prettiger te vinden als de exposities en activiteiten dichter bij elkaar te vinden zijn. Het festival wordt meer zichtbaar en krijgt ook wat horeca betreft  wat meer een festivalopzet. We denken daarmee ook een breder publiek te trekken," aldus Elbers. 

Voorheen werden de (binnen)exposities onder  ander gehouden in de Stadsgalerij, Elektron en MOTI (Museum of the Image). Die laatste twee plekken zij weggevallen. Elketron is naar een kleinere locatie verhuisd en MOTI is opgegaan in het Stedelijk Museum Breda. Ook dat zorgde ervoor dat de organisatie naar een nieuwe opzet toe moest. 

Het festival hoopte vorig jaar een meerjarige subsidie van de provincie te krijgen. Dat ging echter niet door. Wel heeft de gemeente Breda nu voor vier jaar subsidie toegezegd. 

Behalve het tweejaarlijkse festival heeft de organisatie enkele doorlopende activiteiten in Breda, zoals Blind Walls Gallery (muurschilderingen door de stad) en 3sec.gallery (posters in de Chassé Parking.) 

  1. At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    Het gerucht gaat al jaren: Elvis Presley zou in 1959 Breda bezocht hebben. De vandaag 40 jaar geleden overleden king of rock-'n-roll belandde vanwege zijn militaire dienstplicht in oktober 1958 in het Duitse Friedberg (Hessen): 407 kilometer verwijderd van Breda, waar de familie van zijn manager 'kolonel' Tom Parker woonde. Elvis, stapelgek op zijn eigen moeder, kon geen nee zeggen toen Parker hem vroeg een pakketje bij diens moeder af te geven, als hij toch 'in de buurt' was. Niemand wist op dat moment dat The Colonel een en dezelfde persoon was als Dries van Kuijk, in 1909 geboren in Breda, in een achterhuis tussen Vlaszak en Veemarktstraat. Zelfs zijn eigen familie niet.

In samenwerking met indebuurt Breda