Volledig scherm
Ouder bij drie slechtvalkjes en het eitje in het nest op Luchtmachttoren in Breda © Koninklijke Luchtmacht

Drie slechtvalkjes geboren in luchtmachttoren in Breda

livestreamBREDA - Boven op het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda zijn drie van de eitjes van de slechtvalken uitgekomen. 

Volledig scherm
Drie slechtvalkjes en het eitje in het nest op Lcuchtmachttoren in Breda © Koninklijke Luchtmacht

Op de achttiende verdieping van de luchtmachttoren zijn in een speciale kast twee slechtvalken vier eitjes aan het uitbroeden. Vorig jaar was er al een nestje met twee eitjes. 

Op de livestream vanaf de Luchtmachttoren is te zien dat er drie valkjes in het nest zitten. Er ligt nog één eitje in het nest.

Lees hier meer: 
Slechtvalken zitten nog te broeden op 4 eitjes in Bredase Luchtmachttoren

De Slechtvalk in vijf kenmerken

1. Uiterlijk

Volledig scherm
Een van de slechtvalk ouders geeft de 3 valkjes eten © Koninklijke Luchtmacht

De slechtvalk is een grote valk; het vrouwtje is forser dan het mannetje. Krachtige jager van open land, slaat vogels na een lange, snelle stootduik (van meer dan 200 kilometer per uur) of na een volhardende achtervolgingsvlucht. Sterk toegenomen nadat de soort bijna was verdwenen door vervolging en gebruik van pesticiden.

2. Herkenning

Grote valk met zware borst, spitse vleugels met vrij brede basis en een korte staart. Volwassen vogels zijn licht van onderen, met contrasterende zwarte kopkap en baardstreep. Bovenzijde blauwgrijs. Jonge vogels zijn bruin van boven en zijn bruin gestreept van onderen. Spitsere vleugels en kortere staart dan havik.

3. Leefgebied

Broedt op kliffen en op bergwanden, in nissen en op richels. Steeds vaker in nestkasten. In Nederland in de steden in torens en op openland in hoogspanningsmasten. Jaagt ver van het nest, in open landschappen met veel vogels.

4. Voedsel

Voedselkeuze wordt bepaald door het aanbod. Vogels van open land van middelgroot formaat: steltlopers, eenden, duiven, spreeuwen. In de stad ook duiven.

5. Broeden

Solitair en territoriaal. Bouwt zelf geen nest. Broedt op richel, in een nis, een nestkast of oud kraaiennest, zelden op de grond. Broedtijd februari tot april. Eén legsel van twee tot vier eieren. Broedduur rond de dertig dagen. 

Volledig scherm
Trotse ouder op het nest, onder de vogel is net stukje valkje en eitje te zien © Koninklijke Luchtmacht
Volledig scherm
Trotse ouder op het nest, onder de vogel zijn valkjes en het eitje te zien © Koninklijke Luchtmacht
Volledig scherm
Een van de slechtvalk ouders geeft de 3 valkjes eten © Koninklijke Luchtmacht
Volledig scherm
Trotse ouder op het nest met drie valkjes © Koninklijke Luchtmacht