Volledig scherm
Bezoekers in de Grote Kerk van Breda. © Ron Magielse / het fotoburo

Breda zoekt organisator voor Open Monumentendag

BREDA - Komt er nog een Open Monumentendag in Breda dit jaar? Dat is de vraag. Jarenlang nam de gemeente de organisatie op zich, maar daar komt dit jaar verandering in.

,,De gemeente kiest steeds vaker voor een faciliterende rol, in plaats van een organiserende rol”, legt een gemeentewoordvoerder uit. ,,Dat geldt ook voor de Open Monumentendag. We gaan daarbij meer uit van de kracht van de Bredase samenleving, waarin volop expertise en initiatieven aanwezig zijn.”

De gemeente zegt op dit moment met ‘meerdere partijen’ in gesprek te zijn over de organisatie. Welke partijen de schouders eronder willen zetten is nog ongewis.

De bezoekersaantallen liegen er niet om: het evenement zit al jaren in de lift. Vorig jaar noteerde deOpen Monumentendag weer een record.Maar liefst 30.000 bezoekers gingen in september 2016 op pad om de Bredase monumenten te bewonderen.

De Open Monumentendag kent een landelijk thema. Voor dit jaar is dat ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Maar gaat het evenement er komen in september?

Marlice Dreessen, directeur van VVV Breda hoopt erop, maar vrees is er ook: ,,Wie pikt het op? De kracht is er zeker in de Bredase samenleving. Maar het is zeer kort dag”, zegt Dreessen. ,,Als je zoiets wilt opzetten, ben je daar zo een jaar mee bezig. Stel dat het niet lukt. Dat zou zo’n gigantisch verlies zijn.”

De gemeente gaat er vanuit dat het gaat lukken. ,,Links om of rechts om gaan we er zeker vanuit dat er ook in 2017 weer een mooie editie van de Open Monumentendag gaat plaatsvinden, alleen is nog niet precies duidelijk hoe die georganiseerd wordt enhoe die er tot in details uit gaat zien”, aldus de woordvoerder.

  1. At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    At Elvis Presley een uitsmijter in Breda?

    Het gerucht gaat al jaren: Elvis Presley zou in 1959 Breda bezocht hebben. De vandaag 40 jaar geleden overleden king of rock-'n-roll belandde vanwege zijn militaire dienstplicht in oktober 1958 in het Duitse Friedberg (Hessen): 407 kilometer verwijderd van Breda, waar de familie van zijn manager 'kolonel' Tom Parker woonde. Elvis, stapelgek op zijn eigen moeder, kon geen nee zeggen toen Parker hem vroeg een pakketje bij diens moeder af te geven, als hij toch 'in de buurt' was. Niemand wist op dat moment dat The Colonel een en dezelfde persoon was als Dries van Kuijk, in 1909 geboren in Breda, in een achterhuis tussen Vlaszak en Veemarktstraat. Zelfs zijn eigen familie niet.

In samenwerking met indebuurt Breda