Volledig scherm
© Thinkstock

September startte sinds 1901 slechts twee keer warmer

BREDA - Na het recordwarme slot van augustus, gaat ook september warm van start. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren eerste 10 dagen van september slechts 2 keer warmer, aldus Weerplaza.

De gemiddelde temperatuur van de eerste 10 dagen van september in De Bilt komt op basis van de huidige zomerse verwachting uit op ongeveer 18,2 graden. Alleen in 2005 (18,3 graden) en 1999 (19,6 graden) startte september warmer. In 1949 en in 1958 kwam de decadegemiddelde temperatuur in De Bilt ook uit op 18,2 graden.

Dit warme weer hebben we volgens Weerplaza te danken aan ex-orkaan Gaston. Door deze ex-orkaan veranderde het luchtdrukpatroon boven Europa, waardoor bij ons warme lucht uit het zuidoosten wordt aangevoerd. Tot en met zaterdagmiddag blijft het mooi zomerweer, vanaf zaterdagavond neemt de kans op regen vanuit het westen weer toe.

  1. Suzanne (23) uit Den Bosch twee keer geëvacueerd door vlammenzee Frankrijk: 'Het was heel beangstigend'

    Suzanne (23) uit Den Bosch twee keer geëvacueerd door vlammenzee Frankrijk: 'Het was heel beangstigend'

    DEN BOSCH - Het is drie uur ’s nachts, midden op een camping in Bormes les Mimosas in Zuid-Frankrijk. Duizenden vakantiegangers slapen rustig in hun caravan of tentje, als er opeens enkele trucks en auto's over de camping razen met loeiende sirenes en luidsprekers. De 23-jarige Suzanne de Koning uit Den Bosch schiet wakker, kijkt naar buiten en schrikt: tientallen meters hoge vlammen ziet ze voor zich. ,,Het waren angstige momenten.”