Foto van een willekeurig kind.
Volledig scherm
Foto van een willekeurig kind. © Thinkstock

Meeste zitten blijvende kleuters in Oosterhout, bijna 1 op de 3 kinderen begint later aan groep 3

OOSTERHOUT - Van alle kleuters die vorig jaar in groep 2 zijn blijven zitten, is het aandeel in Oosterhout het grootst van Nederland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Dient Uitvoering Onderwijs (DUO).

Staatssecretaris Dekkers uitte maandag zijn zorgen over zittenblijvende kleuters. Van de acht groepen op de basisschool, blijven de meeste kinderen in groep 2 zitten. Vorig schooljaar ging het om 18 duizend kleuters (bijna 1 op de 10) die nog een extra jaar in de kleuterklas moesten doorbrengen.

Meeste zittenblijvers in Oosterhout

Het verschilt sterk per regio in welke mate de kinderen blijven zitten. Zo blijven in de provincies Limburg en Flevoland relatief veel kleuters zitten, zo'n 12,3 en 11 procent. In Utrecht en Noord-Holland komt dit het minst voor. Het aantal zittenblijvers in Oosterhout is verreweg het grootst. Daar beginnen bijna 1 op de 3 kleuters met vertraging aan groep 3. Baarle-Nassau, Rucphen en Woensdrecht volgen in de regio West Brabant met 24,4 , 21,3 en 16,7 procent.

Het aandeel kleuters dat het afgelopen schooljaar met vertraging begon aan groep 3 in West Brabant op een rij gezet:

  1. Sterke stijging aantal behandelde Brabantse jongeren in verslavingszorg

    Sterke stijging aantal behandelde Brabantse jongeren in verslavingszorg

    Het aantal jongeren dat is behandeld voor verslavingsproblemen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 27,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Werden vorig jaar in het eerste kwartaal 421 jongeren behandeld, in dezelfde periode van dit jaar waren dat er 537. Dat blijkt uit cijfers die verslavingszorginstantie Novadic Kentron, dat vestigingen heeft in heel Brabant, vandaag publiceerde.