Volledig scherm
De jury in actie (vlnr): Arno Stocx, Hanneke Bazelmans, Monique Biben, René Bastiaanse, Ilse Reeuwijk en Uwe Kalms. © Joris Buijs / Beeld Werkt

Brabants Lekkerste Bier: Bredaas biertje verliest het van de 'Bastion' uit Ravenstein

HILVARENBEEK - Brabants Lekkerste Bier heet Bastion en het komt uit Ravenstein. Dat maakte juryvoorzitter René Bastiaanse aan het eind van de zondagmiddag bekend tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek. Hiermee laat het de Rhodesian (van de Bredase brouwerij Frontaal) achter zich.

Wilskracht is de toepasselijke naam van de stadsbrouwerij. Wil van Haren en Wil Princen blijken, amper een jaar na oprichting, inderdaad de nodige kracht aan hun bier mee te kunnen geven.

Bastion, dat verwijst naar de vesting Ravenstein, is een tripel van 8,6 procent. Drie moutsoorten worden gebruikt, terwijl sinaasappel en koriander de receptuur afmaken. 'Uitgebalanceerde smaak en aroma', oordeelde de zevenkoppige jury. 'Dit bier is perfect rond.'

Lichtvoetig
Velen hadden er rekening mee gehouden dat, na de quadrupel Zuster Agatha uit Berghem vorig jaar, andermaal een 'zware jongen' er met de prijs vandoor zou gaan. Maar Bastion rekende zondagmiddag lichtvoetig af met Gerstewijn is fijn, van D'n Draok uit Den Bosch, en met nog een barleywine, Rhodesian van Frontaal uit Breda.

Brabants Lekkerste Bier werd voor het tweede jaar op rij verzorgd door de drie Brabantse kranten, in samenwerking met de Hilvarenbeekse Museumbrouwerij De Roos.

Volledig scherm
Volledig scherm
Brabants Lekkerste Bier 2016: ontknoping op de Vrijthof in Hilvarenbeek. © Tom Tacken
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Bastion werd uitgeroepen tot winnaar. © Tom Tacken/BD
  1. 'Luchtbuks' Ria (97) schiet voor de 81ste keer op de Tilburgse kermis

    'Luchtbuks' Ria (97) schiet voor de 81ste keer op de Tilburgse kermis

    Al 97 jaar is ze, maar nog steeds koestert 'Luchtbuks' Ria van Dijk haar jaarlijkse uitje naar de schiettent op de Tilburgse kermis. Ze schiet al 81 jaar op de Tilburgse kermis bij haar favoriete schiettent, waar ze ontvangen wordt als een verloren kind. Ondanks haar hoge leeftijd en de bijbehorende stunts die ze moet uithalen om op de drukke kermis te komen, kan ze ieder jaar uitkijken naar het feest van het schieten.